Atenție, o infecție cu transmitere sexuală explodează în Europa!

Publicat: 21 mart. 2024, 23:24, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție, o infecție cu transmitere sexuală explodează în Europa!
foto: ViroGen

Atenție, o infecție cu transmitere sexuală explodează în Europa, mai cu seamă în Franța, spre îngrijorarea autorităților sanitare, avertizează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Este vorba despre o infecție cu transmitere sexuală – limfogranulomatoza venerică (LGV), numită și boala Nicolas-Favre – care se răspândește într-un ritm îngrijorător.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), această infecție cu transmitere sexuală mai puțin cunoscută, înregistrează o creștere cu 58% într-un singur an, ajungând la 2.059 de cazuri.

Dar mai îngrijorător este că aceste cifre reprezintă probabil doar o parte a realității, deoarece datele ar putea fi subestimate, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC, într-o conferință de presă.

Mai frecventă la bărbați

Limfogranulomatoza veneriană sau boala Nicolas-Favre este o infecție cu transmitere sexuală provocată de subtipuri ale bacteriei din familia Chlamydia trachomatis. Infecția este mai frecventă la bărbații care au relații sexuale cu bărbați. Infecția se transmitre prin sex anal și eventual prin obiecte de uz sexual contaminate.

Această boală evoluează în trei faze. După incubație, în prima fază, apar leziuni  de tipul papulei sau veziculei care ulcerează. În majoritatea cazurilor, acest stadiu al bolii trece neobservat, din cauza dimensiunii mici a ulcerației, a localizării acesteia și a simptomatologiei absente. Urmează faza a doua a infecției. După una-două săptămâni, apar adenopatii – ganglioni inflamați și dureroși –, inflamarea rectului și anusului. Dacă boala nu este tratată, se trece în faza a treia, numită terțiară, asociată cu reacții deosebit de grave: îngustarea sau perforarea vaginului, rectului sau colonului, inflamarea organelor genitale, inflamarea ficatului etc.

Prevenție

ECDC subliniază că această infecție poate fi prevenită prin folosirea prezervativului și evitarea partenerilor de sex necunoscuți.

În cazul unei suspiciuni de boală se recomandă efectuarea testelor pentru depistare, diagnostic și tratament. În general, limfogranulomatoza veneriană este diagnosticată printr-o analiză de sânge și tratamentul constă în administrarea de antibiotice.