Atenție părinți! La unitățile de primiri urgențe a crescut numărul copiilor cu infecții respiratorii acute și gripă
La unitățile de primiri urgențe ale Spitalelor ”Grigore Alexandrescu” și ”Marie S. Curie” din București, a crescut simțitor numărul copiilor cu infecții respiratorii acute, gripă, dar și cu infecții cu rotavirus.
În acest weekend, aproximativ 300 de copii pe zi au fost consultați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din București. O posibilă explicație este și faptul că în weekend, părinții au mai mult timp și profită și merg cu copilul la medic.
Dar nici numărul copiilor consultați, nici faptul că dintre aceștia între 20 și 30 au nevoie de spitalizare nu reprezintă ceva special la UPU. Este un weekend obișnuit la UPU.
Special în acest weekend este faptul că dintre acești copii, mulți au prezentat simptome asociate gripei: febră, frison, tuse…, confirmă dr. Raluca Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu”.
Dr. Alexandru Ulmeanu, medic pediatru la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, precizează că din totalul prezentărilor la UPU, aproximativ 10% au nevoie de internare. ”În ultima săptămână a crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii acute, gripă, pneumonii, dar și de infecții digestive cu rotavirus”.
Medicul Alexandru Ulmeanu le recomandă părinților să se îngrijească de igiena mâinilor la copii, având în vedere că infecțiile cu rotavirus au transmitere fecal-orală, să izoleze copii dacă prezintă simptome de răceală sau gripă și să evite locurile aglomerate și neaerisite. De asemenea, medicul Ulmeanu insistă asupra necesității de a purta în continuare masca de protecție.
Managerul Spitalului ”Marie S. Curie”, Daniel Buzatu, subliniază că, în ultimele două săptămâni, unitatea de primiri urgențe se confruntă cu o creștere alarmantă de prezentări, majoritatea pentru infecții respiratorii acute și gripă.
Când o boală respiratorie poate fi pneumonie
Conf. dr. Maihai Craiu precizează în ”Spitalul Virtual pentru Copii” când o boală respiratorie poate fi pneumonie și subliniază, domnia sa ”poate fi”:
O boală respiratorie POATE FI pneumonie atunci când se însoțește de:
- Febră;
- Respirație rapidă (tahipnee) – orice copil ce respiră mai des de 60 respirații pe minut, indiferent de temperatură sau spaimă, ar putea avea pneumonie, dacă are semne de „răceală”;
- Respirație dificilă, cu tiraj (înfundarea părților moi ale toracelui) sau balans toraco-abdominal (respiră „cu burta”);
- Are desaturare la pulsoximetrie sau este cianotic (are buze, limbă, unghii de culoare vânătă);
- Are dureri toracice.