Atenție! Retinopatia diabetică, o complicație a diabetului adesea ignorată
Cele mai recente statistici ale Centrelor pentru controlul și prevenția bolilor (CDC) din SUA arată că aproximativ un diabetic din patru (26,4) ar suferi de retinopatie diabetică (Prevalence of Diabetic Retinopathy in the US, în 2021), care poate duce la pierderea vederii.
O cifră care ar putea fi mult mai mare. Or, această boală este departe de a fi ignorată, deoarece în stadii avansate provoacă pierderea ireversibilă a vederii.
Fără durere și, la început, fără simptome
Din păcate, persoana suferindă de diabet și cu retinopatie, la început, nu are niciun simptom și nu își dă seama de această suferință. Deoarece deși retinopatia s-a instalat, totuși vederea este încă normală.
Este ceea ce subliniază dr. Sylvie Feldman-Billard, endocrinolog la Spitalul Quinze-Vingt din Paris, în privința apariției retinopatiei diabetice (care adesea se complică prin edemul macular al diabeticului – creșterea anormală a volumului lichidului în maculă).
Acesta este unul din principalele motive pentru care medicii recomandă persoanelor suferinde de diabet de tip 1 și tip 2 să efectueze un examen complet în fiecare an pentru a putea detecta această complicație înainte ca ea să afecteze centrul ochiului și retina, creând probleme care nu mai au rezolvare.
Retinopatia diabetică poate fi tratată cu laser: fotocoagularea panretiniană. Un fascicul luminos pătrunde în ochi fără incizie și cauterizează vasele de sânge la nivel ocular. Este o intervenție puțin dureroasă, realizată sub anestezie locală.
Totuși în stadiul avansat numit ”proliferant”, cu hemoragie sau fibroză (distrugerea țesuturilor ochiului), tratamentul cu laser nu mai este suficient.
În aceste cazuri se impune intervenția chirurgicală numită vitrectomie. Din păcate, chiar în condițiile unei intervenții chirurgicale reușite, acutitatea vizuală inițială nu mai poate fi recuperată.