Atenție! Scarlatina poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni care au simptome similare

Publicat: 28 mart. 2023, 12:15, de Simona Tanasescu, în Sănătate , ? cititori
<strong>Atenție! Scarlatina poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni care au simptome similare</strong>
Sursa foto: ea.md

Gripa, infecția cu streptococ beta-hemolitic de grup A, roseola infantilă sau varicela pot cauza – asemenea scarlatinei – febră, dureri musculare, dureri de cap sau erupții cutanate, simptome care de multe ori ne pot induce în eroare, făcând astfel apel la un tratament greșit, cu urmări serioase.

Este bine de știut că, înaintea simptomelor cu potențial periculos, scarlatina trece prin mai multe etape. Perioada de incubație a bolii, potrivit medicilor, de obicei durează între 2 și 6 zile, depinzând bineînțeles de fiecare patologie în parte. Scarlatina debutează însă brusc, cu febră care poate atinge, în unele cazuri, valori mai mari de 41 de grade Celsius. De asemenea, în cazul copiilor pot să apară și episoade de tahicardie, iar la sugarii sau copiii mici, în situații rare, aceștia pot avea și convulsii.

Bolile frecvente cu care poate fi confundată scarlatina sunt:

Gripa – ambele afecțiuni pot cauza febră, dureri de cap și dureri musculare.

Infecția cu streptococ beta-hemolitic de grup A – aceasta poate provoca, de asemenea, o erupție cutanată și simptome similare cu cele ale scarlatinei, dar nu produce întotdeauna toxina care cauzează scarlatina.

Roseola infantum (roseolă infantilă) – aceasta este o infecție virală care poate cauza febră și o erupție cutanată, dar erupția apare diferit și durează mai puțin timp decât în cazul scarlatinei.

Varicela – poate cauza și o erupție cutanată, dar erupția are un aspect diferit și poate fi răspândită pe tot corpul.

Tratamentul pentru scarlatină durează șapte zile.

Dr. Viorica Tudan, medic primar medicină de familie, ne-a explicat că, scarlatina  “nu este o boală grea, ci una care netratată corect poate da naștere unor complicații ulterioare, ce pot fi evitate din timp. Pentru a depăși însă astfel de momente, este necesar ca, în momentul depistării bolii, pacientului să i se administreze tratamentul corect timp de șapte zile, la finele căruia este bine să facă un control la 14 zile, la o lună, la 3 și la 6 luni”.

În continuare, medicul a completat: “Infecțiile cu streptococ netratate pot da naștere, din cauza toxinele care rămân în organism, nefritelor, miocarditelor sau reumatismului. Adică, a bolilor de rinichi, inimă sau inflamațiilor articulare.”

Scarlatina poate fi prevenită și învinsă cu precauție și educație

Medicii ne sfătuiesc ca, pe cât se poate, să evităm expunerea față de persoanele infectate cu streptococ beta-hemolitic de grup A, respectiv bacteria care cauzează scarlatina; să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun; să ne acoperim gura și nasul cu un șervețel de unică folosință atunci când tușim sau strănutăm și să aruncam șervețelul imediat după utilizare și să menținem o igienă bună a gurii; de ajutor poate fi și folosirea soluțiilor antiseptice pentru a face gargară.

Cu toate acestea, este imperios necesar ca înainte de a vă administra singuri tratamente găsite pe internet să vă consultați medicul dumneavoastră dacă aveți simptome de faringită sau alte infecții streptococice, pentru a primi un tratament adecvat și a preveni răspândirea infecției. Scarlatina îi afectează pe copii în special, dar se transmite cu ușurință și la adulți.

Citește și Streptococul A a provocat decesul a doi copii și un adult în Franța și a opt copii în Anglia