Atenție! Țigările electronice măresc riscul unor boli grave, mai ales de Covid
Tinerii sănătoși care folosesc țigaretele electronice au un risc mai mare de a face Covid în formă severă, potrivit unui recent studiu. Iată și explicațiile.
Potrivit unui recent studiu, citat de The Sun, tinerii, cu o stare bună de sănătate, care folosesc țigaretele electronice s-ar expune unui risc mai mare de a face o formă severă de Covid. Concret, persoanele care fac Covid prezintă o inflamație pulmonară majoră, ceea ce poate antrena complicații cardiovasculare persistente. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat datele aparținând unui număr de 45 de nefumători, 30 de fumători de țigarete electronice și 29 de fumători de țigări clasice.
Concluziile sunt categorice: fumătorii de țigarete electronice și de tutun aveau un nivel mai ridicat de proteine plasmatice de care coronavirusul are nevoie pentru a supraviețui.
Mesajul principal: fumatul este cel mai periculos, iar vapotajul nu este lipsit de riscuri, subliniază dr. Theodoros Kelesidis autorul studiului. El accentuează că tinerii care vapotează se expun unui risc mai mare comparativ cu nefumătorii de a dezvolta infecții și tulburări inflamatorii pulmonare.
Motiv pentru care specialistul precizează că țigaretele electronice ar trebui folosite cât mai puțin și doar în sevraj tabagic, dar în niciun caz de către nefumători.
În prezent, specialiștii vorbesc despre ”o epidemie de vapotaj” și despre ”o nouă generație de tineri dependenți de nicotină”, din cauza că țigările electronice conțin substanțe aromatizate, care creează dependență.