Atenție! UNICEF și OMS semnalează creșterea cu 80% a numărului cazurilor de rujeolă și cere reluarea imunizării copiilor
În primele două luni ale lui 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79%, arată datele publicate de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această creștere este pusă pe seama amânării campaniilor de vaccinare în perioada pandemiei.
Cele mai mari focare de rujeolă raportate în ultimele 12 luni sunt în Somalia, Liberia, Yemen, Afgaistan şi Coasta de Fildeş. Au fost raportate 21 de focare majore de rujeolă în această perioadă.
În perioada pandemiei, campaniile de imunizare a copiilor au fost ignorate și, din păcate, în multe zone ele nu au fost reluate nici acum. Potrivit datelor UNICEF și OMS, la începutul lunii aprilie, 58 de campanii din 43 de ţări erau în continuare amânate, afectând 212 milioane de persoane – majoritatea copii. 19 dintre aceste campanii vizează rujeola, punând în situaţii de risc circa 73 de milioane de copii.
Campaniile de vaccinare vizează și alte boli nu numai rujeola: de exemplu, febra tifoidă, poliomielita. Întreruperea imunizărilor explică faptul că, luna trecută, în Malawi s-a raportat, după mai multe decenii, primul caz de poliomielită. După o pauză de peste un an, și în Pakistan, una dintre cele două țări din lume unde poliomielită este în continuare endemică, a înregistrat primul caz de poliomielită.
Rujeola (pojarul)
”Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă şi potenţial mortală. Este şi un indicator timpuriu care ne arată că există lacune în campania globală de imunizare, lacune pe care copiii vulnerabili nu şi le permit”, avertizează Catherine Russell, directoarea executivă a UNICEF.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă, care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare și în cazul unui bolnav din o mie, se ajunge la deces. Vaccinul este soluția pentru protejarea copiilor de această infecție.
Și, atenție, rujeola se răspândește cu o viteză mai mare decât Covid-19.