Atenție, urmează sezonul unui aliment care poate fi mortal
Pe lângă faptul că sunt gustoase, ciupercile sunt un aliment foarte periculos, deseori chiar mortal. Intoxicația cu ciuperci poate fi foarte periculoasă, iar riscul acesteia crește în perioada iunie – septembrie, când apar ciupercile de pădure.
Ciupercile nu conțin colesterol și au cantități mici de aminoacizi și vitamina B, fapt care le face un aliment ideal în timpul verii, dar nu numai. Deoarece sunt slab calorice, acestea sunt foarte des folosite în diete și cure de slăbire. O ciupercă obișnuită este alcătuită din peste 90% apă, mai puțin de 3% proteine, sub 5% carbohidrați, sub 1% grăsimi și circa 1% săruri minerale și vitamine.
Pentru a evita o intoxicație este recomandat să cumperi ciuperci doar de la distribuitori autorizați sau din supermarket. În oferta Penny vei putea găsi atât ciuperci proaspete, cât și congelate, pe care le vei putea consuma fără griji. În cadrul magazinelor poți găsi ciuperci champignon, gălbiori, hribi, ciuperci de pădure și nu numai.
Una dintre cele mai mari greșeli este să credem că prepararea termică a ciupercilor distruge toxicitatea acestora. Toxinele din ciuperci sunt foarte puternice și nu sunt distruse prin gătire.
Metodele din popor prin care se testează ciupercile cu ceapă, usturoi, lingură de argint sau pătrunjelul care se schimbă la culoare nu sunt garantate.
Măsuri pentru evitarea intoxicațiilor cu ciuperci
Ministerul Sănătății și Direcțiile de Sănătate Publică au emis un set de măsuri de protecție împotriva intoxicațiilor cu ciuperci.
- Prima recomandare este să cumperi ciuperci doar de la unități autorizate care sunt însoțite de certificate de calitate. Nu cumpăra ciuperci de la vânzătorii ambulanți de la marginea drumului.
- Nu culege ciuperci din flora spontană (păduri sau pășuni) și nu implica copii în procesul de culegere. Copiii sunt mai expuși la toxinele ciupercilor și pot dezvolta complicații mai grave într-un timp scurt. Nu îți hrăni copiii cu ciuperci culese sau cumpărate de la marginea drumului.
- Dacă ciupercile sunt consumate de insecte nu înseamnă că nu sunt toxice. Insectele pot să nu reacționeze la toxina din ciuperci deoarece au un metabolism diferit față de om.
Nu miza pe faptul că recunoști tipul de ciupercă sau că ai mai consumat în trecut și nu ai pățit nimic. Unele ciuperci au suferit mutații devenind otrăvitoare. În plus, poate fi suficient ca în zona din care au fost culese ciupercile să se afle și ciuperci otrăvitoare care să le fi infectat și pe cele comestibile.
Dacă ai consumat ciuperci din surse neautorizate și te simți rău, nu pierde timpul și apelează de urgență serviciile de urgență sau prezintă-te la o Unitate de Primiri Urgențe apropiată. Cu cât simptomele apar mai repede după consum, cu atât mai gravă este intoxicația.
Printre simptomele care apar la intoxicația cu ciuperci se numără stare de greață, vomă, transpirație, amețeli, intensificarea ritmului respirației, slăbiciune, îngustarea pupilelor, tulburări de vedere, dureri abdominale, diaree
Este foarte important ca timpul de reacție să fie cât mai scurt. Doctorii recomandă chiar și provocarea vomei după ce se consumă 500 de ml de apă călduță. Autoprovocarea vomei trebuie repetată de 4-6 ori, până ce lichidul eliminat devine limpede. Chiar dacă ai vomitat, contactează serviciul de ambulanță pentru a primi un tratament specializat.
Intoxicația cu ciuperci provoacă insuficiență hepatică fulminantă și insuficiență renală, care deseori pot provoca decesul.