Atenție! Virusuri periculoase create în laborator

Publicat: 24 ian. 2022, 17:52, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Virusuri periculoase create în laborator
coronavirus

În timp ce ipoteza unui virus scăpat dintr-un laborator persistă în legătură cu SARS-COV-2, despre alte virusuri extrem de periculoase se știe bine că au fost create de om, oficial cu scopul de a se studia mai bine și a preveni epidemiile. Despre aceste virusuri create în laborator, care îngrijorează comunitatea științifică, scrie Futura Sante, pe baza unei ample documentări.

Deocamdată nu există dovezi că SARS-COV-2 ar fi fost scăpat din laboratorul de la Wuhan. Dar mai multe laboratoare ultra-securizate manipulează în mod direct virusuri periculoase și chiar le creează de bună voie pentru experiențe științifice. Sunt experimente care sunt dezbătute intens dezbătute din cauza riscului de bioterorism sau de scăpare în natură, dar care, potrivit autorilor acestora, dimpotrivă ar fi necesare pentru a anticipa viitoarele epidemii.

Pe de altă parte, nu toate virusurile sunt nocive pentru om. Unele sunt folosite în vaccinuri, combat celulele maligne sau distrug bacterii  periculoase.

Un hibrid mortal: virusul gripei aviare

În 2013, medicii chinezi au anunțat, în revista Science, că au fabricat un virus hibrid plecând de la sușele virusurilor H5N1 și H1N1. Primul virus este responsabil de gripa aviară, este foarte periculos pentru om, dar este mai puțin transmisibil la om. În schimb, al doilea virus este foarte contagios și este la originea pandemiei de gripă devastatoare din 2009-2010. Adică este un amestec cu potențial exploziv.

Obiectivul echipei de cercetători pleacă totuși de la o intenție lăudabilă: a încerca prevenirea eventualelor pandemii prin detectarea viitoarelor virusuri susceptibile să se combine. Totuși această intenție a dat naștere la temeri în rândul comunității științifice. În 2011, cercetătorii de la laboratorul centrului medical al Universității Erasmus din Rotterdam au renunțat să facă public articolul lor în care explicau modul în care a fost creat un virus de tipul H5N1.

Virusul poliomielitei reconstruit genetic

Este unul dintre primele virusuri de sinteză reconstruit de cercetători: în 2022, cercetătorii de la Universitatea din New York au fabricat virusul poliomielitei plecând de la zero. Au asamblat secvențe genetice culese din baze de date cu acces liber și apoi au transformat ADN-ul și ARN-ul folosind o enzimă. O metodă aplicabilă ”oricărui virus”, a explicat atunci Diane Griffin, principala autoare a studiului publicat în revista Science.

Agentul infecțios s-a dovedit la fel de letal pentru celulele umane ca virusul original. Poliovirusul este, totuși, unul dintre cele mai puțin complexe la nivel genetic, ceea ce explică de ce a fost printre primele care au fost sintetizate.

Virusul variolei pentru 100.000 de dolari

Virusologii canadieni au reușit, în 2017, să reconstruiască un orthopoxivirus apropiat variolei, pentru care omenirea a avut nevoie de decenii pentru a o  eradica și care a provocat peste 300 de milioane de decese, doar în secolul al XX-lea.

A fost suficientă suma de 100.000 de dolari și câteva ingrediente comandate pe Internet pentru a crea o sușă a acestui virus care afectează, din fericire, doar caii. Dar, potrivit cercetătorilor, ar fi posibilă recrearea virusului adevărat al variolei cu aceleași mijloace. Cercetătorii, care aveau ca scop îmbunătățirea vaccinului actual contra variolei, au provocat îngrijorarea comunității științifice în privința riscurilor de bioterorism asociat cu crearea acestui nou virus.

SARS 2.0, un hibrid ultrarezistent al SRAS

Mai târziu, în 2013, o echipă de cercetători a publicat în revista Nature Medicine modul de folosire a unui virus himeric numit CoV-SHCO14, adaptat dintr-un virus de la lilieci pentru a infecta celulele umane. Ralph Baric, profesor de epidemiologie de la Universitatea din Carolina de Nord și autorul principal al studiului, a declarat atunci că această sușă mutantă era capabilă ”de a rezista la toate vaccinurile și la imunoterapie”.

”Dacă acest virus ar scăpa, nimeni nu-i poate prezice traiectoria”, sublinia îngrijorat, în revista Nature, Simon Wain-Hobson, virusolog la Institutul Pasteur din Paris. În mod ironic, obiectivul cercetătorilor era de a ajuta la dezvoltarea unui vaccin contra ”virusurilor încă neidentificate”. În final, acesta va fi o altă versiune a SARS care avea să provoace pandemia fără precedent din 2020.

Un virus bovin înalt patogen

Detectat pentru prima dată în Anglia, în 2012, virusul Schmallenberg (SBV) afectează rumegătoarele (bovine și ovine) asociat cu febră, diaree severă și avorturi spontane.

În 2013, el a fost activ, în circulație în majoritatea țărilor europene, provocând mari pierderi. Acest virus cu ARN din familia Orthobunyavirus nu infectează oameni, dar alte virusuri de același gen, ca virusul Umbre, sunt transmisibile la om și pot provoca encefalite.

În 2013, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au fabricat mai multe versiuni sintetice ale SBV mai mult sau mai puțin virulente, manipulând codul genetic, cu scopul de a studia caracteristicile pentru producerea unui vaccin. În legătură cu acest gen de experiențe, există riscul de a produce o mutație, care ar putea permite virusului să depășească bariera între specii.  

Un virus artificial, ucigaș al bacteriilor

Un virus artificial, perfect comparabil cu virusul natural, a fost creat în 2018 de o echipă de cercetători de la University College din Londra, care și-au publicat metoda în revista Nature Communications. Virusul, care atacă numai bacteriile, se fixează pe celulă, străpunge prin mici găuri membrana acesteia, provocând pierderea conținutului celulei și apoi moartea bacteriei ”în câteva secunde”.

Autorii au afirmat că este o cercetare destinată să combată bacteriile rezistente la antibiotice. Aceste virusuri deosebit de agresive ar putea fi, totuși, folosite ca instrument de editare genetică în celulele umane, având în vedere că ele au capacitatea de a le străpunge ca virusurile naturale. În aceste condiții, este necesar să se studieze efectele precise, deoarece unele bacterii sunt vitale pentru organismul omului.