Au fost pregătite crucile de gheață pentru slujba de „Bobotează” la malul Dunării, „Iordanul Românilor”
La Galați, pe malul Dunării, praznicul Botezului Domnului, „Boboteaza”, este sărbătorită după o tradiție care datează de sute de ani, din vremuri în care Dunărea era numită „Iordanul Românilor” şi exista obiceiul ca înainte de a porni la luptă oştenii să meargă la malul Dunării, pentru a se închina şi a se ruga pentru victoria oastei şi pentru a bea trei înghiţituri din apa fluviului.
În fiecare an, sunt pregătite două cruci din gheață pentru slujba de Bobotează oficiată de arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian și un sobor de preoți la malul Dunării, lângă Biserica Fortificată „Sfânta Precistă”, construită în 1647.
În urmă cu mulți ani cele două cruci erau tăiate din sloiurile de gheață de pe Dunăre dar de când se întâmplă foarte rar ca la început de ianuarie să fie „Gerul Bobotezei” și Dunărea nu a mai înghețat „bocnă” de prin 2010, cele două cruci de gheață sunt confecționate în laboratorul unei societăți comerciale.
„Pe vremuri, când Dunărea era îngheţată, oamenii locului tăiau crucea din gheaţa care se forma pe Dunăre, pe râurile sau pârâurile cu care se învecinau localitățile, astfel aducând recunoştinţă şi închinare lui Dumnezeu, prin cinstirea Sfintei Cruci. Pentru că, în ultimii ani, gerul Bobotezei nu prea îşi mai face simţită prezenţa în perioada premergătoare sărbătorii Botezului Domnului, s-a apelat la această soluţie de a confecţiona crucea de gheaţă într-o fabrică”, a explicat Eugen Buruiană, protopopul Bisericii „Sfânta Precistă”.
O cruce are 50 de kilograme
Fiecare cruce din gheaţă are 1,50 metri înălţime, 80 de centimetri lăţime şi are greutatea de aproximativ 50 de kilograme. După confecționare, cele două cruci de gheață sunt păstrate la o temperatură de minus 18 grade Celsius.
„Se aduc matriţele cu o săptămână sau două înainte, se pun cu o săptămână înainte la îngheţat, în straturi, se toarnă un strat de apă, se pune în cameră o zi, două, apoi alt strat de apă, până ajung în forma finală. Le ţinem la frig, la minus 18 grade. Deja e o tradiţe, în fiecare an livrăm crucile de gheaţă pentru Bobotează”, a explicat reprezentanta firmei care realizează crucile de gheață.
Ambele cruci vor fi împodobite cu cetină și flori. Una va fi așezată la altarul de lângă Biserica „Sfânta Precistă”, la care va fi oficiată slujba Botezului Domnului, iar cea de a doua va fi așezată în fața Catedralei Episcopale „Sf Ierarh Nicolae și Sf Apostol Andrei”.
Miercuri au fost sfințite apele în toate bisericile din Galați și a fost îmbuteliate zeci de mii de sticle cu Agheasmă Mare, acestea urmând să fie împărțite credincioșilor după slujba Botezului Domnului.