Au furat sau nu rușii material radioactiv de la Cernobîl?
Agenţia ucraineană pentru managementul zonei de excludere de la Cernobîl reclamă că soldaţii ruşi au furat substanţe radioactive. Situl s-a aflat sub control rusesc timp de câteva săptămâni.
Într-o postare pe Facebook, Agenţia de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina a declarat că soldaţii ruşi au intrat într-o zonă de depozitare din centrală şi au luat 133 de substanţe radioactive.
Este neclar unde au ajuns substanțele nucleare furate de la Cernobîl.
Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei.
Filmul „acțiunii”
În după-amiaza zilei de 24 februarie, forţele ruse au înconjurat Cernobîlul cu tancuri şi vehicule blindate, după ce au intrat în Ucraina pe la graniţa cu Belarus, la doar aproximativ 16 km distanţă. Personalul de la centrală care a supravegheat activitatea a fost nevoit să fure combustibil de la soldaţii ruşi pentru a împiedica un accident nuclear de proporţii. ”Dacă am fi pierdut curentul electric, ar fi putut fi catastrofal (…) Mi-a fost teamă că va fi o tragedie pentru umanitate”, a afirmat un membru al personalului ucrainean, conform BBC.
Aproximativ 170 de soldaţi ucraineni care păzeau centrala au fost duşi la subsol şi ţinuţi captivi. Apoi, soldaţii ruşi au percheziţionat incinta după armamament şi explozibili. Inginerilor, supraveghetorilor şi altor cadre tehnice li s-a permis să continue munca.
Ce spune supervizorul de radioprotecție la centrală
Personalul de la Cernobîl a fost dornic să păstreze controlul asupra întreţinerii centralei, unde sunt depozitate deşeuri radioactive.
”Au vrut să ştie cum este gestionată centrala. Au vrut informaţii despre toate procedurile, documentele şi operaţiunile. Mi-a fost teamă pentru că interogarea a fost constantă şi uneori făcută cu forţa”, a declarat Oleksandr Lobada, supervizor de radioprotecție la centrală.
Oficialii de la Cernobîl spun că soldaţii ruşi au jefuit tot ce au putut când au plecat. ”A trebuit să negociem constant cu ei şi să încercăm din greu să nu-i jignim, astfel încât să permită personalului nostru să gestioneze instalaţia”, a spus inginerul Valeri Semonov.