Au început lucrările la noul spital TBC din București. Proiectul va costa 72 de milioane de euro FOTO&VIDEO
Un nou spital va fi construit în Sectorul 4 al Capitalei. Administrația condusă de Daniel Băluță a obținut o finanțare de peste 70 de milioane de euro prin PNRR pentru a înființa un Centru de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei. Noua unitate medicală va fi ridicată pe terenul pe care a funcționat în trecut Pavilionul Zerlendi.
Pe Calea Șerban 189, utilajele au început deja demolarea clădirilor vechi de peste 130 de ani ale fostului Pavilion Zerlendi, unitate ce a aparținut în trecut Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București. Starea deplorabilă în care aceste spații, construite în 1894, se află a fost de altfel și motivul pentru care au fost complet închise în anul 2020.
„Am fost extrem de onorat să mă alătur demersului iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, de a realiza împreună, şi este extrem de important acest lucru şi acest cuvânt, împreună, în parteneriat acest nou spital de 115 paturi, pentru că în mod evident din această conlucrare reuşim să economisim timp şi să ne încadrăm în termenele impuse de acest program.
Nu este singurul demers de această natură, pentru că, aşa cum am spus şi aţi văzut deja, avem în lucru o maternitate extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă Bucureşti şi nu numai. Pornim spitalul de Stomatologie„, a declarat Daniel Băluţă.
Pentru directorul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, evenimentul a avut o însemnătate aparte, întrucât este legată afectiv de fostul Pavilion Zerlendi. În timpul rezidanțiatului, medicul a făcut parte din echipa de specialiști de aici.
”Un moment necesar pentru pacienții care sunt bolnavi de tuberculoză sau alte boli pulmonare. Un moment necesar pentru a oferi pacienților trasee adecvate, condiții de siguranță, un moment necesar pentru personalul medical care trebuie să se simtă apreciat și valorizat, inclusiv prin condițiile de muncă în care își desfășoară activitatea. Mulțumesc tuturor celor care sunt alături de acest proiect, ca Zerlendi să devină primul spital construit din fonduri europene și sper ca peste 2 ani să fim chiar în fața unui moment important!”, a precizat Beatrice Mahler.
Citește și: Poluarea poate reduce eficacitatea tratamentului contra tuberculozei, avertizează medicul Beatrice Mahler
Alexandru Rafila: Tuberculoza, o problemă de sănătate publică
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent și el la conferința de presă organizată cu ocazia demarării lucrărilor la noua unitate medicală, a subliniat importanța construirii unui centru de diagnostic și tratament pentru pacienții cu TBC.
”Sigur că tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică. Avem o strategie națională aprobată de Guvernul României. Partea care ține de diagnosticul precoce și de educație, până la urmă, nu trebuie neapărat să se desfășoare în spital, dar noi avem câteva priorități pentru pacienții din România și aceste priorități se traduc într-o asistență medicală spitalicească de bună calitate”, a declarat ministrul Sănătății.
În cât timp va fi gata Centrul de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei
Noul spital va fi construit integral cu bani bani proveniți din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar constul total al lucrărilor se ridică la 72 de milioane de euro.
Lucrările vor dura doi ani, iar la finalul lor, pacienții cu tuberculoză vor putea fi tratați la cele mai înalte standarde.
Noul spital de pneumoftiziologie va avea o capacitate de 115 paturi, dintre care 19 de terapie intensivă, trei săli de operație și laboratoare de cercetare și analize. În plus, Centru de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei va beneficia și de următoarele funcțiuni:
- Bloc Operator cu 3 săli de operație
- Stație centrală de sterilizare
- Laborator de analize medicale
- Laborator de cercetare
- Laborator anatomie patologică
- Ambulatoriu
- Imagistica si Radiodiagnostic – ecografie, CT, aparat RX standard.
- Compartiment de primire urgente de specialitate CPU-S.