Au început reparațiile la podul feroviar care a stat închis 33 de ani!
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/pod-feroviar-prut1.jpg)
Un pod de cale ferată pe care nu s-a mai circulat din 1992 va fi reabilitat pentru a se asigura traficul feroviar de marfă cu Republica Moldova. Oficialii de la Transporturi din cele două state au mers luna trecută la fața locului, „pentru a face o evaluare a capacităților tehnice și logistice ale stației de operare cu containere pe de o parte, dar și la stadiul lucrărilor de reparații la linia feroviară cu ecartament european de legătura la pod“, după cum preciza atunci Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Transporturi.
Au început reparațiile la podul feroviar care a stat închis 33 de ani. Este vorba de podul Fălciu – Cantemir (România – Republica Moldova), pe care trenurile nu mai circulă din anul 1992. Reabilitarea are ca scop relansarea transportului feroviar pe podul Fălciu – Cantemir, prin redeschiderea liniei feroviare și a Punctului de Trecere a Frontierei în control coordonat.
Potrivit SRCF Iași, primele intervenții sunt deja în desfășurare la podul de la Fălciu și constau în revizia generală a structurii și revopsirea elementelor metalice. „Aceste lucrări sunt realizate, în primă fază, cu resurse proprii, urmând ca ulterior să fie implicați și contractori terți“ a anunțat SRCF Iași, printr-o postare pe Facebook.
În cadrul proiectului se vor face:
- Lucrări la liniile de cale ferată: îndepărtarea vegetației, înlocuirea traverselor și a diblurilor, buraje, completări cu piatră spartă, refacerea terasamentului;
- Lucrări la pod: înlocuit traverse degradate de lemn, transport și montaj de traverse speciale noi de lemn, revopsirea completă a structurii.
De cealaltă parte a Prutului, autoritățile din Republica Moldova urmează să reabiliteze tronsonul feroviar de 1,8 km spre Cantemir. Lucrările vor continua până în luna august 2025, potrivit sursei citate.
Au început reparațiile la podul feroviar care a stat închis 33 de ani. Ce demersuri s-au făcut până acum
În martie 2022, linia Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră a fost redeschisă pentru sprijinirea refugiaților ucraineni. În ianuarie 2025, în cadrul reuniunii ministeriale QUINT Meeting (organizată de DG MOVE – Comisia Europeană), s-a decis reconstrucția completă a căii ferate în zona transfrontalieră și reluarea circulației pe podul Fălciu – Cantemir.
În aprilie 2025 s-a semnat Memorandumul de înțelegere privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu între CFR SA (România) și CFM (Republica Moldova).
- Perspectivele agreate între cele două state includ:
- Reluarea circulației pe podul feroviar Fălciu – Cantemir;
- Electrificarea liniei Iași – Chișinău;
- Modernizarea controlului vamal la Ungheni;
- Reluarea circulației trenului de pasageri Cahul – Galați.
Ar mai fi de menționat că în urmă cu câțiva ani au existat planuri de conversie a podului Fălciu – Cantemir în unul rutier. Transformarea podului feroviar de la Fălciu într-unul rutier ar scurta drumul dintre Bucureşti şi Chişinău cu 150 de kilometri, socoteau autoritățile în 2020. În 2011, România a cheltuit 7,88 milioane de lei pentru modernizarea Staţiei CFR Fălciu (județul Vaslui), de pe graniţa de est a României, pentru implementarea cerinţelor Schengen. Pe partea moldovenească, un sector de 1,8 km de cale ferată nefuncțional urmează să fie reabilitat.
Gara, aflată de fapt pe teritoriul satului Bogdăneşti, nu este folosită şi se degradează de la o zi la alta, pentru că niciun operator feroviar de călători sau de marfă nu a mai fost interesat de această rută de trecere în Republica Moldova. Este vorba de secția de circulație feroviară 603, care se desprinde din Magistrala 600 la Zorleni.