Au înșelat peste 5.000 de persoane cu anunțuri online fictive. Poliția și DIICOT au dus la audieri șase persoane
Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, joi, 13 percheziţii domiciliare. Acestea au vizat presupuşi membri ai unei grupări, care ar fi înşelat peste 5.000 de persoane, cu anunţuri online fictive. Cei înșelați erau în special din străinătate. Prejudiciul este estimate la peste 2.000.000 de euro. Poliția și DIICOT au dus la audieri șase persoane
Ancheta vizează fraude informatice şi spălare de bani, infracţiuni care ar fi fost comise de o grupare ai cărei membri ar fi din judeţele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călăraşi și din municipiul Bucureşti.
Percheziţiile au avut loc pentru completarea probatoriului, gruparea fiind în atenţia anchetatorilor încă de anul trecut, potrivit comunicatului de presă transmis de Poliţia Română.
În 2020, anchetatorii au stabilit că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerţ online.
Victimele expediau, astfel, sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracţionale.
Victimele erau în special din străinătate
De asemenea, gruparea ar fi postat anunţuri fictive pe site-uri internaţionale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile. S-au folosit documente de identitate falsificate. Până în noiembrie 2020 au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia.
Sumele de bani obţinute ar fi fost folosite de membrii grupării pentru achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux.
În cursul anului 2021, faţă de 12 membri identificaţi iniţial, au mai fost identificaţi alți 14 membri ai grupării infracţionale organizate.
Peste 5.000 de victime au fost înșelate de gruparea vizată
În 2021 au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din străinătate, numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane.
„Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro„, a precizat Poliţia Română.
Conform sursei citate, în urma percheziţiilor au fost ridicaţi 44.928 de lei, 870 de euro, 70 de lire sterline, patru laptop-uri, cinci stick-uri de memorie, opt pliculeţe care conţin o substanţă pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop, înscrisuri şi patru carduri bancare.
Şase persoane au fost ridicate şi duse la audieri.