Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: Îi zic ei reformă, dar pensiile scad cu 30-40%
Prevederea potrivit căreia, românii trebuie să plătească contribuții de sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei a fost declarată neconstituțională. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean a explicat cum afectează această prevedere pensiile.
Odată cu această pronunțare a Curții Constituționale, toate pensiile peste 4.000 de lei, pentru care s-a plătit contribuția la sănătate în ultimele luni, vor crește cu 10%.
„Sunt incluse toate pensiile peste 4.000 de lei care pot fi supuse acestei impozitări. Practic este o taxă care se plătește pentru Casa de Asigurări de Sănătate. Nu este o decizie nouă.Curtea a mai dat decizia, s-a mai pronunțat și altădată. S-a mai încercat fie impozitarea, fie obligarea la plata cotizației pentru Casa de Asigurări de Sănătate. De fiecare dată Curtea a spus că pensiile, în general, nu pot fi nici impozitate, nici supuse la vreo taxă pentru că pensia nu poate fi redusă în nicio modalitate”, a declarat Augustin Zegrean pentru ziare.com.
Însă, cu toate acestea, Augustin Zegrean atrage atenția și susține că pensionarii pentru care s-a plătit contribuția la sănătate de 10 la sută nu-și vor recupera banii.
„Probabil că situația economică a țării este așa de proastă și de gravă că nu mai știu de unde să scoată bani și s-au gândit că până ajunge Curtea să se pronunțe ei își încasează banii. De un an de zile s-au încasat acești bani. Este vorba despre o sumă destul de mare care s-a reținut de la mulțimea de pensionari care a contribuit la Casa de Asigurări de Sănătate în acest an. Și probabil și de data aceasta, până se trezește cineva să sesizeze Curtea, până se judecă și adună banii, care nu se mai dau înapoi niciodată.
Se mai pot recupera? Nu. Pentru că o lege, câtă vreme este în vigoare, dacă nu este declarată neconstituțională, se bucură de prezumția de constituționalitate. Și nu poți să ceri bani înapoi dacă ei au fost luați pe baza unei legi.
Beneficiază de acest drept doar cel care a sesizat Curtea Constituțională cu o cerere de verificare a constituționalității.
Începând cu data deciziei nu se mai pot reține acei bani. Nu mai au un temei legal în baza căruia să mai rețină acești bani.
Pensiile vor ajunge înapoi la situația dinainte de adoptarea acestei legi. Teoretic vor crește, dar ele nu au scăzut prin acești bani. Oamenii au primit mai puțini bani acasă, pentru că pensiile tot 4.000 de lei au fost sau 5.000 de lei, dar din acei 5.000 de lei, 500 se rețineau la stat”, a adăugat Zegrean.
Guvernul a adoptat recent legea pentru reforma pensiilor speciale, care prevede că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit de angajat. Fostul președinte al CCR este de părere că dacă și această lege va fi sesizată la CCR ar putea fi declarată neconstituțională.
Augustin Zegrean: Îi zic ei recalculare, dar câtă vreme pensiile scad cu 35-40 la sută normal că este o scădere
”Dacă se va ajunge din nou la Curte și Curtea își va menține părerea, sigur se va declara neconstituțională și această lege. Și vom ajunge ca 200.000 de oameni vor ataca și această lege. Și iar vor fi procese.
Îi zic ei recalculare, dar câtă vreme pensiile scad cu 35-40 la sută normal că este o scădere. Noile pensii, dacă se vor recalcula după această propunere le lege pe care ei au făcut-o acum vor scădea mult, mult sub nivelul actual. Chiar în proiect scrie că pensia va fi maxim 65 la sută din ce este acum.
Banca Mondială se ocupă cu bani, nu cu pensii. Nu înțeleg de ce au apelat la această metodă, să spună că Banca Mondială le-a zis așa. Banca Mondială a cerut legea existentă și a lucrat pe acea lege. Și a spus, reduceți atât. Banca Mondială nu face legi”, a mai declarat Zegrean.