Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, ne lămurește despre legitimitatea continuării mandatului lui Iohannis

Publicat: 10 ian. 2025, 15:29, de Rona David, în ACTUALITATE , ? cititori
Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, ne lămurește despre legitimitatea continuării mandatului lui Iohannis
Augustin Zegrean consideră că președintele Iohannis nu ar avea temei sa rămână la Cotroceni / avocatura.com

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR), afirmă că nu are vreo șansă Călin Georgescu să schimbe decizia CCR. De asemenea, mai spune Zegrean, președintele Iohannis nu ar avea temei sa rămână la Cotroceni.

„Eu nu știu să fie vreo soluție, doar dacă judecătorii de acolo și-ar turna cenușă în cap și ar zice că au greșit, dar ar fi o soluție nelegală.  Judecătorii de la CCR nu pot să mai facă nimic. Ei s-au pronunțat”, consideră Augustin Zegrean.

Zegrean: Nu trebuiau să fie de acord să se amâne atât de mult alegerile!

În primul rând, faptul că nu a fost formulată contestația de o persoană sau instituție care avea dreptul legal să facă o astfel de contestație. Ea a fost făcută de rectorul SNSPA, care nici nu avea calitatea să facă o astfel de cerere sau, dacă o făcea, curtea trebuia să o considere inadmisibilă. Dar, bun, s-a trecut peste. Astăzi suntem în situația asta. Nu se mai poate reveni.

După Constituție, potrivit Art. 97 – dar nu citește nimeni –, în astfel de situații Guvernul este obligat să organizeze alegeri în trei luni.

Nimeni n-a zis nimic.

Articolul 83 din Constituție pe care l-a invocat Curtea Constituțională și ne-a spus că președintele rămâne să-și exercite mandatul până la  preluarea de noul președinte are sens, mai spune fostul președinte CCR. Augustin Zegrean:

„Dacă citești cu atenție, spune așa:

alin. 1 mandatul președintelui este de 5 ani.

alin 2: președintele în funcție continuă mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales.

Noi nu suntem în situația asta, de președinte nou ales. Noi nu aveam președinte nou ales în momentul în care a expirat mandatul actualului președinte.

Deci, acea dispoziție – vă rog să mă credeți, eu am fost acolo când s-a construit Constituția – acea dispoziție este, de exemplu dacă în 8 decembrie s-ar fi  finalizat alegerile și aveam un câștigător, și acel câștigător nu putea să depună jurământul, o săptămână, două-trei, din varii motive… pentru acea situație este acel alineat.

Alineatul 3 este cu stare de război sau de catastrofă. Deci, doar așa (doar prin legea organică) se putea prelungi mandatul, dar sper să nu avem nevoie de catastrofe pentru justificare”, a spus în încheiere Zegrean.