Un caz controversat de discriminare și blocaj administrativ a ieșit la lumină în urma alegerilor locale din comuna Dumești, județul Iași. Luchian Ștefan Ionuț, candidat ales al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) susține că partidul refuză să îi valideze mandatul de consilier local din cauza orientării sale sexuale.
Candidatul, care și-a câștigat mandatul de consilier local în alegerile din 9 iunie 2024, a trimis o scrisoare deschisă în care denunță întârzierea emiterii adeverinței necesare pentru validarea mandatului său. În scrisoare, acesta sugerează că motivul pentru care adeverința nu a fost emisă nu este procedural, ci o formă de discriminare pe fondul vieții sale private.
Incidentul a escaladat pe 5 iunie 2024, când europarlamentarul Diana Șoșoacă a distribuit, în cadrul unui live pe Facebook, fotografii din viața personală a consilierului ales, în care acesta apărea alături de logodnicul său – Nick Miller din Irlanda.
Potrivit informațiilor noastre, această acțiune ar fi avut scopul de a-l pune într-o lumină nefavorabilă în fața electoratului, însă locuitorii comunei Dumești au continuat să își exprime încrederea față de persoana sa, votând pentru competențele sale și implicarea activă în comunitate.
Oamenii l-au votat indiferent de orientarea sexuală, dar AUR nu mai are nevoie de el!
Deși cetățenii comunei i-au acordat sprijinul necesar pentru a fi ales consilier, surse din AUR afirmă că se refuză să-i valideze mandatul, invocând indirect orientarea sa sexuală ca factor principal pentru acest blocaj. În scrisoarea deschisă, el face un apel la colegii din Parlamentul European și din conducerea partidului pentru a interveni în vederea eliberării adeverinței care să îi permită validarea mandatului.
Acest caz ridică semne de întrebare cu privire la politicile și atitudinile partidului AUR în raport cu diversitatea și respectarea drepturilor individuale, în special în contextul unei democrații care ar trebui să pună accent pe competență și meritocrație, nu pe viața personală a aleșilor.
Marius Ostaficiuc, fost parlamentar PSD, acum lider al AUR Iași, nu dorește să comenteze în fața presei pe marginea subiectului.
Statul AUR nu prevede că membrii nu pot avea și alte orientări sexuale
Statutul partidului AUR nu conține nicio prevedere explicită care să interzică calitatea de membru pe baza orientării sexuale, fie că este vorba de persoane gay sau lesbiene. Deși AUR este cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare pe diverse teme sociale, documentele oficiale ale partidului nu includ criterii care să excludă sau să discrimineze membrii pe baza orientării sexuale. Astfel, orice persoană care îndeplinește cerințele generale de apartenență la partid poate deveni membru, indiferent de orientarea sa sexuală.
Schimb de acuzații în AUR: Secretarul general și președintele AUR Iași își pasează responsabilitatea pentru această situație delicată
Contactat de Ziarul Puterea, Luchian Ștefan Ionuț a declarat: „Cei de la AUR Iași și domnul Ostaficiuc susțin că de la București s-a primit adeverință doar pentru cei aflați pe locurile 1 și 3, dar pentru cel care era pe locul 2, adică eu, nu s-a dorit eliberarea documentului respectiv!”
Ulterior, acesta a revenit cu clarificări pentru candidatul homosexual: „În urma solicitării organizației de bază din care faceți parte și în urma votului exprimat de conducerea biroului județean, format din 27 de membri, s-a decis nevalidarea dumneavoastră pe lista de reprezentanți ai partidului pentru Consiliul Local Dumești.”
Sorin Titus Păunescu, secretar general AUR: „Eu am semnat tot ce am primit de la organizațiile județene!”
Sorin Titus Păunescu, secretarul general al AUR, a declarat ferm: „Eu am semnat tot ce am primit de la organizațiile județene!” Acesta a subliniat că a respectat în totalitate procedurile interne și a acționat conform documentelor transmise de filialele din teritoriu, aruncând astfel responsabilitatea în cazul unor eventuale nereguli administrative pe seama conducerilor locale.
Mihail Neamțu: „Nu mă implic în viața personală a membrilor de partid!”
Foto: Inquam Photos / George Călin
Mihail Neamțu, unul dintre liderii AUR, a clarificat poziția sa cu privire la controversatele discuții despre viața privată a unor membri ai partidului: „Nu mă implic în viața personală a membrilor de partid!” El a subliniat că preferă să se concentreze pe aspectele politice și profesionale, considerând că viața personală a fiecărui membru este o chestiune privată, care nu ar trebui să influențeze activitatea politică sau imaginea publică a formațiunii.
Ziarul Puterea a încercat să obține un punct de vedere și de la liderul AUR – George Simion, însă acesta nu a răspuns la telefonul mobil.
Drepturile persoanelor LGBTI: Uniunea Europeană, un motor al egalității în fața discriminării
În Europa și în lume, persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale și intersexuale (LGBTI) continuă să fie victime ale discriminării și violenței, în ciuda progreselor înregistrate în ultimele decenii. Protecția drepturilor acestor comunități este o prioritate pentru Uniunea Europeană, care, în ultimii 25 de ani, a devenit un pilon important al egalității.
UE a integrat drepturile LGBTI în legislația sa, prin documente precum Tratatul de la Amsterdam și Carta drepturilor fundamentale. Cu toate acestea, un sondaj realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale (FRA) arată că, deși s-au făcut progrese, discriminarea și hărțuirea continuă să afecteze viața persoanelor LGBTI în multe state membre.
„Este șocant că majoritatea oamenilor LGBTI din Europa evită să se țină de mână în public cu partenerul de același sex din cauza fricii de violență”, a declarat Michael O’Flaherty, directorul FRA, subliniind gravitatea situației.
Organizațiile nonprofit, precum ILGA-Europe, continuă să monitorizeze și să publice rapoarte anuale care evaluează legislația și politicile privind egalitatea persoanelor LGBTI, evidențiind necesitatea unei acțiuni continue pentru combaterea discriminării și violenței.
Salariul lunar al unui eurodeputat este de €10.377,43 brut și de €8.088,03 net, după deducerea impozitelor UE și a contribuțiilor la asigurările sociale. Astfel eurodeputații AUR – Cristian Terheș, Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, Adrian Axinia, Georgiana Teodorescu și Sturdza Șerban Dimitrie, mănâncă bani frumoși să reprezinte România în Parlamentul European, însă conducerea partidului refuză să recunoască calitatea de membru a unui membru homosexual, chiar dacă inițial l-a validat drept candidat.
George Simion a răspuns la întrebarea: Dacă într-o zi copilul dvs. vă spune că e homosexual, ce faceți?
Pe 29 septembrie, George Simion a participat la emisiunea de la postul de televiziune Digi 24, unde a fost întrebat cum ar reacționa dacă, într-o zi, copilul său i-ar spune că este homosexual. Liderul AUR a răspuns: „Aș fi alături de el, pentru că este felul în care el decide să se raporteze la viață. Nu mă pot implica de la 18 ani încolo. Nu l-aș desmoșteni, nu l-aș bate. Aș fi alături de el, pentru că e fiul meu, nu?” Declarația lui Simion a venit ca o reacție surprinzătoare, în contrast cu retorica conservatoare a partidului său.
Comuna Dumești poate intra pe drumul cel bun cu Luchian Ștefan
Indiferent de orientarea sexuală și de viața privată a candidatului din județul Iași, am remarcat o sclipire pro-europeană în discursul său, mai ales după ce am urmărit interviul său cu jurnalistul Cristian Sîrbulescu. Candidatul a demonstrat o viziune clară și deschisă către valorile europene, subliniind importanța integrării României într-un context internațional modern. Vă invit să urmăriți acest interviu premergător alegerilor locale, disponibil mai jos, pentru a înțelege mai bine perspectivele sale.