AUR-ul din București: Simion, Becali, Vadim, parlamentarii români care ne decid soarta

Publicat: 02 dec. 2024, 12:23, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
AUR-ul din București: Simion, Becali, Vadim, parlamentarii români care ne decid soarta
Foto INQUAM_George_Calin

Cine sunt parlamentarii AUR pe listele din București care intră în Parlament

Un număr de 53 de candidaţi – 37 pe lista de la Camera Deputaţilor şi 16 pe cea de la Senat – au intrat în competiţie pentru un loc în Legislativ, la alegerile din 1 decembrie, din partea Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), în Circumscripţia electorală Bucureşti.

Camera Deputaţilor

GEORGE SIMION

Lista de la Camera Deputaţilor a fost deschisă de George Simion, președintele AUR. De profesie economist, a absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti în 2005. A urmat până în 2008 cursurile de licenţă ale Facultăţii de Administraţie şi Afaceri a Universităţii din Bucureşti. A urmat programul de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în perioada 2008 – 2010, cu specializarea „Crimele comunismului”.

În contextul pandemiei de COVID-19, AUR s-a poziționat împotriva restricțiilor impuse de autorități, organizând proteste și manifestații publice împotriva măsurilor de carantină și vaccinare obligatorie. George Simion s-a opus certificatelor verzi necesare pentru accesul în spații publice, organizând proteste și atrăgând atenția asupra măsurilor pe care le considera restrictive și contrare drepturilor individuale. Momentul marcant a fost reprezentat de protestul din 2 octombrie 2021 când, conform declarațiilor liderilor AUR, peste 30.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile. Marșul a început de la Piața Victoriei și a urmat traseul către Palatul Cotroceni.

În Parlamentul României, George Simion este vicepreședintele comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare și al comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgență și de alertă pe teritoriul României. De asemenea, este președintele grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă și membru al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE.

GEORGE BECALI

Gigi Becali (AUR), încrezător după exit-poll: Este posibil să fim noi primul partid

Gigi Becali (AUR)

Pe lista de candidaţi de la Cameră a fost omul de afaceri George Becali.

A fost membru al Parlamentului European între iunie 2009 și decembrie 2012 și membru al Parlamentului României din decembrie 2012 până la condamnarea penală în mai 2013.

Este cunoscut pentru actele filantropice în sprijinul unor comunități de sinistrați, asociații religioase, dar și declarațiile publice controversate, în acest sens Washington Post menționând „înclinația lui pentru retorica homofobă, misogină și rasistă”.

După rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, 1 decembrie 2024, spune că nu a crezut nici el că partidul lui George Simion va obține rezultate atât de bune.

„Eu când am intrat în partidul ăsta în campanie spuneam că o să facem, dar nu credeam să ajungem să facem scorul ăsta. Adică este onoare pentru noi, pentru că am depășit partid istoric – PNL-ul și chiar și USR-ul. Păi e cu șampanie. S-ar putea să fie. Cu mai multă șampanie venim pe primul loc. Este mare onoare pentru noi. Putem să dăm noi primul-ministru” – a declarat Becali la Antena 3 CNN.

Întrebat cu ce a convins AUR electoratul să voteze acest partid într-un număr atât de mare, Gigi Becali s-a lansat într-o serie de acuzații la adresa comunității LGBT.

MIHAI ENACHE

 

Mihai Enache, specialist în științe administrative, a candidat la Primăria Capitalei din partea AUR, la alegerile locale din iunie. Mihai Enache a fost până în martie anul acesta director executiv al Direcției de Dezvoltare din Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, potrivit CV-ului postat de candidat pe propriul site. Mihai Enache este născut pe 8 septembrie 1988 și are două facultăți și un masterat.

Potrivit CV-ului postat de acesta pe propriul site, Mihai Enache a avut următorul parcurs profesional:

  • din martie 2023 până în prezent a a coordonat Spitalul Mobil AUR;
  • 06/2021 – 03/2023 a fost director executiv la Direcția de Dezvoltare din Primăria Sectorului 4;
  • 06/2017 – 06/2021 fost șef al Serviciului de Investiții, Direcția Investiții și Achiziții Publice, Primăria Sectorului 4;
  • 08/2016 – 06/2017 a fost șeful Serviciului de Strategii și Politici de Dezvoltare Durabilă, Direcția de Dezvoltare Durabilă, Primăria Sectorului 5;
  • 09/2014 – 07/2016 a fost expert la Direcţia Managementul Proiectelor Primăria Sectorului 3;
  • 09/2010-09/2014 a fost administrator/director Administrativ Universitatea Nicolae Titulescu din București.

 

Lidia Vadim Tudor

Lidia Vadim Tudor, foto AUR

Lidia Vadim Tudor, jurnalist, fiica lui Corneliu Vadim Tudor, cel care a fost preşedinte al PRM. Aceasta este consilier pentru Primăria Sectorului 5.

Intrată în toamna anului trecut în partidul condus de George Simion, Lidia Vadim Tudor a concurat cu fiul lui Piedone la Sectorul 5.

Lidia Vadim Tudor este, din 2005, redactorul-șef al Revistei România Mare, a terminat Jurnalismul la Universitatea „Spiru Haret”, dar și Facultatea de Psihologie din cadrul aceleași universități.

Senat

Petrişor Peiu

Petrisor Peiu Foto: Inquam

La Senat, lista este deschisă de profesorul Petrişor Peiu (inginer). Acesta a arătat la depunerea candidaturilor că viitorii parlamentari AUR îşi propun stoparea plecării românilor din ţară şi prin asigurarea în ţară a perspectivei unor salarii mai bune.

Petrișor Gabriel Peiu este doctor al Universității Politehnica din București (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) și vicepreședinte al Agentiei pentru Investiții Străine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).

Pe lista AUR de la Senat în Circumscripţia Bucureşti se mai află Niculina Stelea – inginer, Octavian Bădescu – economist şi deputatul Antonio Andrusceac, manager de proiect.

 

Niculina Stelea

Foto Niculina Stelea, INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Niculina Stelea este absolvent al Universității Politehnice București si  director General la S.C. N&N CONSULT 2001 SRL, consilier la PMB.

 

Octavian Bădescu

Foto ZF, Octavian Bădescu

Octavian Bădescu (48 de ani) este economist, a absolvit Academia de Studii Economice din București (1994-1999), cu o licență în contabilitate și analiză financiară. Ulterior, a făcut studii postuniversitare (2000-2002) de comunicare și relații publice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și un EMBA în management la ASE (2004-2006).

În anul 2013 Bădescu a fondat compania de curierat Sameday Courier, pe care a condus-o până în 2017, când a vândut-o către retailerul eMAG. Sameday a fost prima companie românească listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În 2014 a fondat și LOKKO, o aplicație de curierat bazată pe crowdsourcing, care a fost vândută odată cu Sameday către eMAG. Bădescu a mai rămas pentru o vreme în industria de curierat și a condus (2013) PrioriPost, serviciul de curierat rapid (express) intern al Poştei Române pentru documente şi marfă. În 2013 a fost membru al board-ului la Electrocentrale Bucuresti (ELCEN).

În 2017, a înființat compania de consultanţă şi intermediere imobiliară Freedom Group, ca franciză afiliată reţelei RE/MAX, iar în 2019 a părăsit rețeaua RE/MAX și a rămas o companie de sine stătătoare.

În anul 2020, Bădescu a candidat ca independent pentru poziția de Primar General al Municipiului București, dar susținut de Partidul Alternativa Dreaptă. În declarația de candidat din 2020, Bădescu afirma că deține un teren intravilan de 168 mp în București și altul, de 900 mp, în comuna Vidra, județul Ilfov, care este pe numele soției, 16 apartamente în Bucureșți, Otopeni, Chitila, Măgurele, unul în Malaga (Spania) și altul în Stesa (Italia), plus o casă de locuit de 420 mp în Chitila, scria Europa Liberă.

În 2022 a devenit publică apropierea lui Octavian Bădescu de partidul extremist AUR. Anul acesta, Bădescu a participat la numeroasele evenimente din țară pentru lansarea programului de guvernare al AUR. Cu toate acestea, deși principiile economice susținute de Bădescu sunt proprietatea privată și piața liberă, AUR a propus în programul de guvernare naționalizarea OMV Petrom.

În mai 2023, George Simion, liderul AUR, a anunțat că Octavian Bădescu va fi propunerea de ministru de Finanțe, pentru guvernul pe care îl va crea, în cazul în care câștigă alegerile.

Recent, într-o emisiune online, el s-a întrebat: „Care e treaba României, până la urmă?” în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și de ce România garantează împrumuturile Ucrainei. „Ucraina e în UE? Ucraina e în NATO? Nu e în UE, nu e în NATO. Rusia nu e în UE, nu e în NATO. De ce eu, România, garantez împrumuturile Ucrainei? Luptăm pentru pace, finanțați înarmarea oricărei părți. Noi zicem că vrem să oprim războiul, băgând combustibil în el. Noi vrem să stingem focul cu benzină. Nu văd nimic de câștigat, doar de pierdut”, a spus el.

Antonio Andrușceac

Sursa foto AUR

Antonio Andrușceac (n. 25 martie 1967, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Bacău, România) este un deputat român, ales în 2020 din partea AUR. Este membru al Biroului Permanent, Chestor al Camerei Deputatilor. Antonio Andrușceac a fost membru fondator al USR și membru al acestei formațiuni până la excluderea sa, în 2020, din cauza opiniilor sale social-conservatoare.

 

După numărarea aproape în întregime a voturilor din țară, șapte partide au trecut pragul electoral, PSD și AUR sitându-se pe primele două poziții.