AUR vrea reglementarea și impozitarea meditațiile oferite elevilor

Publicat: 08 apr. 2022, 15:14, de Cezar Amariei, în Educație , ? cititori
AUR vrea reglementarea și impozitarea meditațiile oferite elevilor
scoala elevi copii

„A venit momentul să reglementăm acest fenomen!”, susține deputatul AUR Vasilică Toma, care folosește în ajutorul său modul cum se raportează statul la activități similare.

Acesta citează studiul național „Meditațiile în România: sistem educațional paralel sau complementar?” realizat de Societatea Academică din România şi Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), alături de Friedrich Ebert Stiftung România.

Con form documentului:

  • Unul din trei copii este cuprins în sistemul meditațiilor, cu o frecvență mai ridicată în clasele terminale, a VIII-a și a XII-a;
  • Plata meditatorului se face pe baza unei înțelegeri și sunt puține cazuri care au drept bază o formă contractuală și/sau bonuri fiscale. Costul mediu al unei ședințe de pregătire particulară este între 50-100 de lei, iar o familie plătește lunar aproximativ 300 de lei pentru un copil în scopul meditării;
  • Unul din trei copii a participat la meditații plătite în anul școlar 2019-2020. Tot atâția au participat și la consultații/ore de pregătire gratuită. În prezent (anul școlar 2020-2021), 19% dintre elevi participă la meditații, iar 20% din părinți au deja în plan ca, în perioada imediat următoare, copilul să ia ore în particular. Dacă se gândesc la următorul an școlar, jumătate dintre părinți cred că ai lor copii vor lua ore în particular;
  • Majoritatea părinților este de acord că elevii au nevoie de meditații pentru a dobândi cunoștințe la nivel mediu, iar această activitate ar trebui fiscalizată.

Mai mult, Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat Ministerului Finanţelor, Ministerului Educaţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta fiscalizarea tuturor meditaţiilor şi sancţionarea contravenţională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse de venit.

Conform legii, meditaţiile furnizate de profesori elevilor contra cost reprezintă o activitate independentă iar statul se bazează pe conduita cadrelor didactice de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației).

„În realitate, lucrurile stau altfel. Meditațiile copiilor au ajuns să fie o povară pentru părinți, iar cadrele didactice nu își declară aceste venituri. Practic, există o piață neagră și nu se ține cont de domeniul raporturilor de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum și jurisdicția muncii, care sunt reglementate prin Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Este normal să reglementăm, pentru prestatorul casnic, plata impozitului și a contribuției pentru pensii, iar în cazul profesorilor, să închidem ochii și să ne facem că nu știm nimic?! Este normal să ne dăm copiii la meditații fără a avea la bază un contract?!”, se întreabă retoric deputatul AUR.

Acesta consideră că modul în care sunt acordate meditațiile ar trebui verificat și reglementat, prin lege.