Aurescu evidenţiază, la ONU, eforturile României pentru o finanţare umanitară predictibilă
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, joi, la reuniunea ministerială pe tema răspunsului la crizele umanitare desfăşurată în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU, prilej cu care a evidenţiat eforturile constante ale României destinate asigurării finanţării umanitare predictibile, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit sursei citate, Aurescu a participat, la New York, la masa rotundă la nivel înalt organizată de Uniunea Europeană şi Indonezia, în colaborare cu Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), pe tema „Tackling a ‘perfect storm’ of humanitarian crises: Expanding the resource base in the face of exploding needs, while strengthening resilience”, în marja dezbaterilor generale ale celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale ONU.
Evenimentul a fost coprezidat de Janez Lenarcic, comisar european pentru Gestionarea Crizelor, şi de Indonezia, cu participarea lui Martin Griffiths, secretar general adjunct al ONU şi coordonator al ajutorului umanitar de urgenţă în cadrul Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA).
În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat eforturile constante ale României destinate asigurării finanţării umanitare predictibile, un exemplu de astfel de măsură fiind alocarea unui minimum de 10% din planul anual de cooperare pentru dezvoltare către asistenţă umanitară, acest prag fiind depăşit în 2021, precizează MAE.
Având în vedere faptul că războiul din Ucraina a declanşat, din cauza acţiunilor Rusiei, o criză alimentară, ministrul a prezentat eforturile României de a facilita tranzitul a circa 4 milioane de tone de cereale ucrainene. De asemenea, a precizat, în context, că una din cele mai recente acţiuni în această direcţie este acordarea de către România a unei contribuţii de 100.000 de euro pentru Fondul Central al Naţiunilor Unite pentru Răspunsul Umanitar în situaţii de urgenţă (CERF), destinată combaterii foametei, se mai arată în comunicatul transmis de minister.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a prezentat eforturile multidimensionale ale României în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor din Ucraina – peste 2,3 milioane de cetăţeni ai acestui stat -, inclusiv prin asigurarea de adăpost, acces gratuit la servicii medicale, şcolarizare şi piaţa muncii, precum şi prin donaţii directe. A menţionat, de asemenea, rezultatele foarte bune ale centrului logistic de la Suceava.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, totodată, că România se concentrează şi pe regiuni mai îndepărtate, crescând, începând cu acest an, la 17% alocarea de fonduri de asistenţă pentru dezvoltare pentru Africa, faţă de 14,5% în 2021. De asemenea, a anunţat, începând cu 2023, operaţionalizarea unui fond destinat păcii, dezvoltării şi educaţiei în Africa, adaugă sursa amintită.
La reuniunea de nivel înalt au mai participat, printre alţii, miniştri de externe din Danemarca, Slovenia, Pakistan, Belgia şi înalţi oficiali ai unor organizaţii internaţionale, printre care preşedintele ICRC, Peter Maurer, şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale.
Evenimentul a avut ca scop stimularea angajamentului pentru creşterea volumului asistenţei umanitare, a numărului de donatori, precum şi a rezilienţei la nivel de comunitate internaţională, în contextul sporirii fără precedent a numărului de crize umanitare.