Aurora boreală: Motivul pentru care a putut fi vizibilă și în România

Publicat: 11 mai 2024, 10:53, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Aurora boreală: Motivul pentru care a putut fi vizibilă și în România
Aurora boreala: Motivul pentru care a putut fi vizibila si in Romania

A fost spectacol pe cerul României noaptea trecută. În mai multe zone din țară a putut fi observată aurora boreală. Imaginile cu fenomenul spectaculos a împânzit rețelele de socializare. Iată, însă, care este motivul pentru care a putut fi vizibil și în țara noastră.

Aurora boreală a putut fi observată în zeci de județe din țară cu câteva minute înainte de miezul nopții. Specialiștii spun că fenomenul spectaculos a apărut în urma unei furtuni solare.

Vineri seară, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii a declarat că Pământul se confruntă cu o furtună geomagnetică G5, sau „Extremă”. Este prima furtună G5 care are loc din 2003 încoace și a provocat o auroră boreală care a puteu fi observată în emisfera nordică, inclusiv în multe zone din România.

La noi în țară, fenomenul a putut fi văzut în Maramureș, Iași, Tulcea, Craiova, Mureș și Bihor, dar și în partea de nord a Bujcureștiului.

Aurora boreală se manifestă ca o perdea de lumină strălucitoare pe cerul nopții, având culori de la verde la roz și stacojiu. Aceasta este cauzată de particulele încărcate de la soare care lovesc gazele din atmosfera Pământului.

Aurora boreala

Aurora boreala

Spectrul de culori diferă în funcție de gazele din atmosfera Pământului, care sunt energizate de particulele încărcate. Cele mai comune două gaze din atmosfera Pământului sunt azotul și oxigenul. Atomii de oxigen strălucesc în verde, culoarea cel mai des văzută în aurora nordică, în timp ce atomii de azot emit violet, albastru și roz.

Atunci când Soarele emite așa-numitele ”ejecții de masă coronală” (explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la Soare) apar cele mai spectaculoase aurore boreale.

În ciuda spectacolului inedit de pe cer, furtuna solară ar putea provoca și pagube. Sistemele electrice și sateliții ar putea fi afectați în urma acestui fenomen.