Aurul a depășit considerabil alte clase de active importante, în primele șase luni din 2024

Publicat: 04 iul. 2024, 19:32, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Aurul a depășit considerabil alte clase de active importante, în primele șase luni din 2024

Investitorii și-au menținut preferințele pentru plasamentele în activele pe aur, în primele șase luni din 2024, creșterea investițiilor, cu 12 la sută, depășind, cu mult, alte clase de active, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, arată analiștii de piață.

,,Aurul s-a comportat remarcabil de bine în 2024, în creștere cu 12 la sută, în perioada analizată, depășind alte clase importante de active. Această evoluție se datorează cumpărărilor continue de către băncile centrale, fluxurilor de investiții asiatice, cererii rezistente a consumatorilor și ritmului constant al incertitudinii geopolitice”, arată Consiliul Mondial al Aurului (WGC), într-o analiză, remisă redacției.

Pe măsură ce timpul avansează, întrebarea cheie în mintea investitorilor este dacă impulsul aurului poate continua sau dacă se epuizează, în adoua parte a anului 2024.

Pe măsură ce privim în viitor, întrebarea cheie rămâne: va continua impulsul aurului, sau va rămâne fără ,,abur”, care să propulseze ,,locomotiva” creșterii ?

,,Perspectiva noastră la jumătatea anului analizează așteptările consensului economic pentru a determina performanța probabilă a aurului în a doua jumătate a anului 2024. De asemenea, analizăm factorii care pot oferi aurului un impuls suplimentar, cum ar fi rate mai scăzute și nevoi crescute de acoperire a riscurilor. În egală măsură, determinăm provocările potențiale ale cursei aurului”, explică analiștii WGC.

Cu câteva excepții, economia globală arată indicatori de creștere fluctuanți – dornici de reduceri de rate – pe fondul unei inflații mai scăzute, dar încă incomode. Și perspectivele pieței nu sunt prea diferite. Analiza noastră sugerează că prețul aurului de astăzi reflectă în general așteptările consensuale pentru a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, lucrurile rareori merg conform planului. Iar economia globală, ca și aurul, par să aștepte un catalizator, subliniază experții.

În ceea ce privește investițiile pe aur, credem că un catalizator ar putea proveni din scăderea ratelor de pe piețele dezvoltate, care atrag fluxuri de investiții occidentale, precum și sprijinul continuu din partea investitorilor globali, care doresc să protejeze riscurile de barbotare (riscuri de expunere la factori nocivi), pe fondul unei piețe de acțiuni satisfăcută și a tensiunilor geopolitice persistente.

Perspectiva aurului nu este, desigur, lipsită de riscuri. O scădere considerabilă a cererii băncilor centrale sau retragerea profiturilor, pe scară largă, de către investitorii asiatici, ar putea reduce performanța plasamentelor în active pe aur.

Cu toate acestea, în situația actuală, investitorii globali sunt optimiști, și continuă să beneficieze de rolul aurului în strategiile lor solide de alocare a activelor.