Aurul a înregistrat un avans de 32% în 2024 şi se îndreaptă spre cea mai bună performanţă a ultimelor decenii
Aurul a înregistrat un avans de peste 32% de la începutul anului până pe 28 octombrie şi se îndreaptă spre cea mai bună performanţă a ultimelor decenii.
„Dacă s-ar menține la acest nivel, ar înregistra cea mai bună performanță a ultimelor decenii, depășind chiar și anul 2007, înaintea crizei financiare, și anii 2009 și 2010 din timpul și de după criza financiară„, a declarat, pentru Puterea.ro, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.
Față de ritmul mediu anual de 8% în ultimii 10 ani, aprecierea este semnificativă. Aurul revine însă după o perioadă de trei ani în care a rămas în urma inflației și mult în urma altor clase de active, a precizat Claudiu Cazacu.
Achizițiile băncilor centrale au susținut prețul, dar mișcările recente și intrările de capital în fondurile listate pe burse din toată lumea (ETF-uri) sugerează o răspândire a apetitului spre categorii mai largi de investitori și speculatori.
„Tendințele recente, inclusiv volatilitatea crescută a argintului par a semnala un caracter speculativ pe termen scurt. Motivele aprecierilor, însă, sunt variate, și includ atât tensiunile din mai multe regiuni (Orientul Mijlociu, Asia, Ucraina), încetinirea economiei reale, trendul de scădere a dobânzilor în economiile majore și incertitudinea privitoare la alegerile din SUA. S-ar putea, astfel, menține o abordare relativ optimistă a piețelor în raport cu metalele prețioase în general. Nu este exclus să înregistrăm episoade corective din care aurul să revină, asaltând cu succes maximele istorice pe termen lung„, a comentat analistul financiar.
Până la finalul anului, perspectiva este punctată de riscul unor reacții volatile în preajma alegerilor, și de cel al unor modificări ale vitezei de ajustare a dobânzii de referință în SUA, pe lângă cel de ordin geopolitic, potrivit lui Claudiu Cazacu.
Totuși, într-un mediu foarte incert, unii traderi rămân optimiști că trendul ar putea contribui la niveluri mai ridicate decât cele actuale spre finele anului.
Aurul se tranzacţiona luni pe bursele de mărfuri la 2.730 dolari pe uncie, iar la Bucureşti, cursul comunicat de BNR a fost luni de 403,65 lei pe gram.