Aurul a rămas cel mai atractiv activ de investiții. Băncile centrale au cumpărat 10 tone, în mai
Aurul s-a comportat remarcabil de bine, de la începutul anului 2024, cu un profit în creștere cu 12 la sută, în investiții, calculat de la 1 ianuarie, până în prezent, depășind majoritatea claselor importante de active, arată analiștii Consiliului Mondial al Aurului (WGC).
Aurul a rămas cel mai atractiv activ de investiții. Băncile centrale au cumpărat 10 tone, în mai, prin intermediul Fondului Monetar Internațional, care vinde din rezerva de aur, pentru a-și crește rezervele financiare de cash.
Aurul a beneficiat până acum de cumpărările continue de către băncile centrale, fluxurile de investiții asiatice, cererea rezistentă a consumatorilor și un ritm constant al incertitudinii geopolitice. Pe măsură ce așteptăm cu nerăbdare, întrebarea cheie în mintea investitorilor este dacă impulsul aurului poate continua sau dacă se epuizează, potrivit unui comunicat WGC, remis redacției.
Analiștii se așteaptă ca prețul pe uncie să rămână mult peste nivelul de 2.000 de dolari în decursul anului, deoarece goana globală după aur continuă. Se preconizează că aurul va ajunge la o medie de 2.255 dolari/uncie în 2024, iar prețul va atinge un maxim în trimestrul al patrulea, cu o medie de 2.350 dolari/uncie, în ipoteza în care Fed începe să reducă dobânzile în a doua jumătate a anului, iar dolarul și randamentele vor slăbi.
Deși majoritatea analiștilor prevăd o creștere moderată a prețului aurului în 2025, cele mai optimiste previziuni pentru următorii 5 ani indică un preț al aurului de peste 3.000 de dolari, pe uncie (28,3495231 grame).
,,Cu câteva excepții, economia globală arată indicatori de creștere fluctuanți – dornici de reduceri de rate – pe fondul unei inflații mai scăzute, dar încă incomode. Și perspectivele pieței nu sunt prea diferite. Analiza noastră sugerează că prețul aurului de astăzi reflectă în general așteptările consensuale pentru a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, lucrurile rareori merg conform planului. Iar economia globală, ca și aurul, par să aștepte un catalizator”, subliniază experții.
Băncile centrale au raportat 10 tone de cumpărare netă în luna mai, prin intermediul FMI.
Cererea s-a moderat în timpul lunii iunie, iar achizițiile lunare brute au scăzut la 23 de tone și au fost compensate de vânzări brute de 12 tone.
În ceea ce privește investițiile pe aur, credem că un catalizator ar putea proveni din scăderea ratelor de pe piețele dezvoltate, care atrag fluxuri de investiții occidentale, precum și din sprijinul continuu din partea investitorilor globali, care doresc să protejeze riscurile de barbotare pe fondul unei piețe de acțiuni satisfăcută și a tensiunilor geopolitice persistente.
Perspectiva aurului nu este, desigur, lipsită de riscuri. O scădere considerabilă a cererii băncii centrale sau luarea de profit pe scară largă de catre investitorii asiatici ar putea reduce performanța.
Cu toate acestea, în situația actuală, investitorii globali continuă să beneficieze de rolul aurului în strategiile solide de alocare a activelor.
Investitorii accesează multe piețe de mărfuri prin contracte futures. Contractele futures se bazează pe așteptările privind prețurile viitoare, costul de transport și ratele dobânzii, investitorii sunt expuși unei surse suplimentare de variabilitate: forma curbei futures. Când curba futures este în pantă ascendentă (prețurile futures sunt mai mari decât spot), ceea ce este tipic pentru aur, se spune că este în contango, care reflectă în general costul de transport.
COMEX (operat de CME Group) este un centru cheie de piață pentru tranzacționarea futures pe aur.
Aurul nu numai că are un preț spot, dar are și prețul aurului LBMA, precum și câteva prețuri regionale. Prețul aurului LBMA este folosit ca un punct de referință important pe întreaga piață a aurului.
Acest set de date furnizează prețul aurului într-o serie de intervale de timp (zilnic, săptămânal, lunar, anual), începând cu 1978 și în principalele monede de tranzacționare, de producător și de consumatori.
Prețurile de referință ale aurului de la London Bullion Market Association și Shanghai Gold Exchange într-o gamă de frecvențe (zilnic, săptămânal, lunar, anual) sunt folosite din 2015.