Aurul Daciei revine acasă: a 14-a brățară dacică a fost recuperată de statul român
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Bratara_dacica.jpg)
Patrimoniul cultural al României se îmbogățește din nou, odată cu recuperarea celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur, dintr-un total de 24 dispărute din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia în anii 2000.
Nouă piesă repatriată este o brățară plurispiralică din aur, databilă în jurul mijlocului secolului I înainte de Hristos. Artefactul, lucrat într-un atelier local, reflectă măiestria meșteșugarilor daci și este considerat un simbol reprezentativ al epocii clasice dacice. Brățara se află acum în custodia Muzeului Național de Istorie a României și urmează să fie expusă publicului.
Eforturi continue pentru salvarea patrimoniului pierdut
Între anii 2007 și 2013, România a reușit să recupereze treisprezece astfel de brățări, provenind din țările europene și din Statele Unite ale Americii. Recentele eforturi de repatriere fac parte dintr-un program amplu de readucere în țară a unor bunuri de patrimoniu înstrăinat ilegal, în special în perioada tulbure a anilor 2000.
Recuperările anterioare au inclus, pe lângă brățări regale dacice din aur, și o serie de alte artefacte: podoabe din argint, monede din aur și argint de tip Koson, scuturi de paradă regale, monede grecești de tip Lysimachos, unelte și arme din fier, precum și două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), conform news.ro.
O colaborare extinsă între instituții naționale
Recuperarea celei de-a paisprezecea brățări dacice a fost rezultatul colaborării între mai multe instituții ale statului român. Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul de Poliție Județeană Timiș, Inspectoratul General al Poliției Române, Parchetul de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și instituții locale din Timișoara și Lugoj au participat la activ la anchetă și la acțiunea de repatriere.
De asemenea, contribuții esențiale au venit din partea Ministerului Culturii și a specialiștilor de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, care au realizat expertizele tehnice necesare pentru autentificarea brățării.
„Mulțumirile noastre se îndreaptă către autoritățile române implicate în această acțiune – Inspectoratul de Poliție Județeană Timiș, Poliția Municipiului Timișoara și Lugoj, Parchetul de lângă Judecătoria Timișoara, echipa Inspectoratului General al Poliției Române, funcționari ai Institutului Culturii și Ministerului Experții în România”, se arată într-un comunicat al Muzeului Național de Istorie a României.
Situl de la Sarmizegetusa Regia, parte a patrimoniului mondial UNESCO, a fost ținta unor vaste rețele de căutători de comori, în special în anii 1990 și 2000.