Austeritate? MAI „toacă” 100.000 de euro pe reînnoirea gardului care apără de hoți Poliția din Galați
Măsurile de austeritate anunțate de Guvern în luna mai, prin reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor, au avut rolul de a sugera că se fac eforturi pentru acoperirea găurii de la buget, însă banii publici sunt cheltuiți în continuare pe „investiții” inutile.
„Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri și servicii, să oprim achizițiile de autovehicule, de mobilier, precum și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice”, anunța pe 8 mai premierul de atunci, Nicolae Ciucă.
Se vorbea chiar de o reducere a achizițiilor de articole de birotică și papetărie, de la agrafe și capsatoare, la pixuri și bibliorafturi, dar și de tăierea de pe listă a unor lucrări realizate din bani publici care nu sunt necesare sau care pot fi amânate.
Unul din exemplele concrete că banii publici sunt cheltuiți cu aceeași dezinvoltură ca înainte de adoptarea „măsurilor de austeritate” este faptul că la Galați se cheltuie peste 100.000 de euro de la bugetul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru înlocuirea gardului „de la stradă”, un gard inutil de la intrarea principală a sediului Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Galați.
Investiția este trecută în programul anual al achizițiilor publice din acest an al MAI și este justificată prin necesitatea efectuării de reparații, modernizări și întreținere a imobilelor aflate în administrarea MAI și reprezintă „un obiectiv pe termen mediu și lung pentru a cărui realizare sunt utilizate fonduri de la bugetul de stat și din finanțările externe nerambursabile”.
Cu siguranță că MAI avea și priorități mai mari decât „un gard” în alocarea de fonduri pentru îmunătățirea dotărilor polițiștilor.
Clădirea sediului IPJ Galați era înconjurată și până acum de un gard, atât pe latura de la intrarea principală, din strada Brăilei, cât și la intrarea secundară, de pe strada Constructorilor.
Vechiul gard era funcțional, dar era din plasă de sârmă și s-ar putea spune că asta afecta prestigiul instituției. Noul gard, aflat în faza de finalizare, are fundație de beton și este construit cu elemente din fier forjat. Altă viață, alt prestigiu!
De fapt, este vorba de un gard inutil din punct de vedere al măsurilor de siguranță care trebuie asigurate în cazul unui sediu al Poliției. Este un gard care are numai unele funcțiuni estetice, la intrarea principală a IPJ Galați, pentru că zona în care se află curtea interioară cu garajul, poligonul IPJ, arestul și celelalte compartimente tehnice, este protejată printr-un gard solid care împiedică pătrunderea unor eventuali infractori în curtea IPJ.
Înainte de 1989, sediul Miliției și Securității n-avea gard. S-a construit gardul în 1990, când în clădire funcționa SRI
Înainte de 1989, în clădirea de pe strada Brăilei nr 200, funcționau împreună Miliția și Securitatea. Miliția avea intrarea prin strada Constructorilor, iar la Securitate se intra prin strada Brăilei. De ieșit, se ieșea mai greu.
Pe atunci, clădirea nu avea gard. Pe 22 decembrie 1989, siderurgiștii de la combinatul siderurgic au înconjurat sediul Securității de pe strada Brăilei, cerând eliberarea inginerului Ioan Grigorescu, arestat după ce, pe 15 noiembrie 1989, protestase la poarta combinatului, lipind manifeste împotriva regimului Ceaușescu.
Seara, sediul Securității a fost devastat de gălățenii ieșiți în stradă, dar de sediul Miliției nu s-a atins nimeni.
Gardul „de la stradă” al clădirii în care se află acum sediul IPJ a fost construit după ce în martie 1990 a fost înființat SRI-ul, care până la construirea unui nou sediu a funcționat în sediul fostei Securități, de pe strada Brăilei și s-a considerat că este necesară construirea unui gard pe care să fie pus indicatorul „fotografiatul interzis!”.
Și s-a construit un gard cu stâlpi metalici și plasă de sârmă, care acum a ajuns la fier vechi.