Austria a ajuns una dintre cele mai corupte țări din Europa. „Un regres rușinos !”, consideră experții
![Austria a ajuns una dintre cele mai corupte țări din Europa. „Un regres rușinos !”, consideră experții](https://media.puterea.ro/YUoXd-9NGnpPLUrn-NKEcQX6l64=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/coruptie-austria-miliarde.jpg)
Austria se confruntă cu o deteriorare semnificativă a imaginii sale internaționale în ceea ce privește corupția. Conform Corruption Perception Index (CPI) 2024, publicat pe 10 februarie, de Transparency International (TI), țara a ajuns pe locul 25 în clasamentul european, cel mai slab rezultat din istoria măsurătorilor CPI.
În 2023, Austria ocupa locul 20, iar în urmă cu trei ani se afla chiar pe locul 13.
România este pe locul 65, cu un scor de 46 de puncte, în percepția publică, înaintea acesteia cu fenomene reduse de corupție fiind țări africane, ca Botswana sau Rwanda.
România se află departe de primele locuri, pe lista publicată de Corruption Perception Index (CPI) 2024, care sunt ocupate la mare distanță, pe primele trei locuri, de Norvegia (81), Elveția (81), Suedia (80).
CPI, un semnal de alarmă pentru Austria
Președinta TI-Austria, Mag. Bettina Knötzl, consideră acest regres „rușinos” și avertizează că imaginea țării ca destinație economică atractivă suferă puternic din cauza corupției. „Este un semnal de alarmă puternic.
Austria ar putea fi în topul clasamentului CPI, dacă ar lua măsurile necesare. Elveția ocupă locul 5, ceea ce arată că se poate mai bine. Este momentul pentru o schimbare radicală!”, a declarat Knötzl, citată de ZiarulRomânesc.at.
Lipsa de transparență, o problemă majoră
Rezultatele raportului arată nevoia urgentă de măsuri concrete pentru creșterea transparenței în administrația publică. Knötzl subliniază că acest declin istoric trebuie să fie un avertisment serios și solicită acțiuni vizibile împotriva corupției.
Austria a făcut un pas pozitiv prin adoptarea Legii privind libertatea informațiilor, un demers care ar putea duce la mai multă transparență și încredere în instituțiile publice. TI-Austria cere ca accesul la informații să fie cât mai larg și proactiv, pentru a pune capăt secretomaniei administrative și a transforma Austria într-un model de deschidere și integritate.
Corupția afectează întreaga societate
„Suntem printre cele mai corupte țări din Europa”, avertizează TI-Austria. Corupția nu afectează doar economia și imaginea țării, ci și viața de zi cu zi a cetățenilor. „Cei care suferă nu sunt corupții, ci noi, cetățenii de rând. Puterea trebuie controlată, iar transparența este cheia pentru a preveni abuzurile și a recâștiga încrederea în decidenți”, susține Knötzl.
Impactul corupției asupra protecției mediului
Un alt aspect îngrijorător semnalat de Transparency International este faptul că corupția împiedică progresul în combaterea schimbărilor climatice. Țările percepute ca fiind foarte corupte sunt de obicei și cele mai afectate de criza climatică. Lipsa de transparență și corupția împiedică implementarea unor măsuri sustenabile eficiente, punând în pericol eforturile globale de protejare a mediului.
X X X
Miliarde de euro au fost pierdute de Austria din cauza corupției în 2023. Se cer pedepse mai mari
Miliarde de euro au fost pierdute de Austria din cauza corupției. Aceasta ar fi pierdut peste 15 miliarde de euro din cauza corupției în 2023. Cu toate acestea, o măsurare exactă este dificilă din diverse motive.
Pagubele economice cauzate de corupție în această țară ar fi putut să se ridice la peste 15 miliarde de euro în 2021.
Acesta este rezultatul calculelor efectuate de Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Keppler din Linz.
Pagubele cresc în fiecare an. Pentru a contracara acest lucru, sunt necesare măsuri politice, cum ar fi o mai bună protecție a denunțătorilor și sancțiuni mai stricte, a declarat Schneider pentru APA.
Potrivit lui Schneider, corupția are mai multe consecințe majore care au un impact negativ asupra unei economii. În cazul în care cel mai bun ofertant nu câștigă o licitație, statul pierde venituri fiscale sau cheltuiește în mod inutil o mulțime de bani publici. Pe de altă parte, productivitatea este redusă, deoarece sunt eliminate companiile care nu câștigă contracte publice (sau private) din cauza activităților de mituire ale concurenților lor. În plus, calitatea instituțiilor statului se deteriorează din cauza corupției.
Potrivit lui Schneider, produsul intern brut al Austriei a pierdut 12,0 miliarde de euro în 2016. 12,8 miliarde de euro în 2017. 11,9 miliarde de euro în 2018. 13,5 miliarde de euro în 2019. 14,4 miliarde de euro în 2020 și 15,2 miliarde de euro în 2021. Cu toate acestea, dacă ar fi posibil să se mențină la nivelul Elveției, pagubele pentru economia austriacă ar fi cu 6,2 miliarde de euro mai mici, potrivit calculelor lui Schneider.
În Germania, pagubele economice s-ar ridica la 221,2 miliarde de euro în 2020 și la 234,1 miliarde de euro în 2021, potrivit lui Schneider. Pentru ansamblul celor 27 de state ale UE, el calculează o pierdere de 938 de miliarde de euro în 2020 și de 1.011,5 miliarde de euro în 2021.
Un expert recomandă măsuri concrete împotriva corupției
Este dificil de măsurat cu precizie corupția unei țări, deoarece trebuie să ne bazăm pe sondaje, a recunoscut Schneider.
Cele mai frecvent utilizate date sunt cele ale Transparency International.
În ultimul clasament a plasat Austria pe locul 13 din 180 de țări analizate, dar în clasamentul din 2024, Austria a fost retrogradată pe poziția 25, în clasamentul european.