Austria este în criză profundă: „Nu mai participăm la creșterea globală”, declară președintele Federației Industriilor

Publicat: 02 ian. 2025, 16:52, de George Andrei, în Internațional , ? cititori
Austria este în criză profundă: „Nu mai participăm la creșterea globală”, declară președintele Federației Industriilor

Austria este în prezent în criză economică profundă, cândva un model de stabilitate economică și competitivitate, în Uniunea Europeană. Acum, Austria se confruntă cu o criză gravă, în economie, care o pune în imposibilitatea de a mai contribui la creșterea economică globală.

Președintele Federației industriilor din Austria (Industriellenvereinigung – IV), Georg Knill, a lansat un avertisment dur asupra viitorului economic al țării, subliniind că „Austria nu mai participă la creșterea globală” și că țara s-a „autoexclus” din piața mondială.

Într-un interviu acordat agenției oficiale APA, Knill a subliniat că problemele economice ale Austriei nu țin de lipsa de inovație sau performanță, ci de costurile excesive cu munca, energia și birocrația. În opinia sa, competitivitatea este grav afectată, iar înțelegerea politică a economiei de piață lipsește cu desăvârșire.

Deindustralizarea, o realitate dureroasă

Declarațiile lui Knill devin și mai alarmante atunci când abordează fenomenul de deindustrializare care, potrivit lui, „se întâmplă deja”. Reducerea investițiilor, scăderea comenzilor și pierderea locurilor de muncă din sectorul producției sunt fenomene care marchează deja economia Austriei.

„Șomajul în sectorul producător va continua să crească în 2025,” avertizează Knill, indicând că aceste probleme structurale vor avea consecințe grave pentru bunăstarea socială și economică a țării. Industria contribuie cu un sfert la valoarea adăugată și la ocuparea forței de muncă în Austria, iar declinul acesteia ar putea avea efecte devastatoare.

Knill: „Avem nevoie de un șoc eliberator”

Pentru a ieși din stagnare, președintele Industriellenvereinigung – IV cere reforme structurale urgente și eliminarea reglementărilor sufocante care împiedică inițiativa antreprenorială.

„Avem nevoie de libertate economică combinată cu condiții-cadru stabile,” afirmă Knill, citat de cotidianul Die Presse, care apare la Viena. Cu toate acestea, lipsa de încredere în politicieni complică situația, iar investitorii își retrag capitalul din Austria.

► Un alt punct de pe lista de priorități a Industriellenvereinigung – IV este promovarea unui sistem fiscal mai atractiv pentru companii. Knill sugerează introducerea unor măsuri de amortizare accelerată (cum ar fi „120% AfA”) care să încurajeze investițiile fără a afecta bugetul.

Problema muncii: Reforma pieței muncii, un subiect fierbinte

În plus, Knill critică lipsa de progres în reformele pieței muncii. Propunerile ÖVP privind un model de șomaj regresiv au fost blocate de partenerii de coaliție, Verzii.

Knill pledează pentru reducerea șomajului și creșterea angajărilor full-time, propunând stimulente pentru munca suplimentară și reducerea dependenței de munca part-time.

► Avertismentele lui Knill vin într-un moment critic pentru Austria. Fără reforme rapide și hotărâte, țara riscă să se afunde și mai mult în stagnare economică, cu efecte negative directe asupra nivelului de trai și asupra sustenabilității statului social.