Austria este în topul țărilor care fac în continuare afaceri cu Rusia. Majoritatea companiilor operează și în România
La mai mult de nouă luni de când a declanșat războiul din Ucraina, în timp ce UE anunță embargo după embargo, sute de companii vestice fac în continuare afaceri cu Rusia. Printre ele, la loc de frunte, se numără și nume mari din Austria, cum ar fi Raiffeisen, OMV, Kronospan, Red Bull sau Agrana.
Peste 550 de giganți internaționali operau săptămâna trecută în Rusia, alimentând indirect mașinăria de război a Kremlinului prin taxele și impozitele produse în această țară. Austria se numără printre țările cu cele mai multe companii, conform unei analize făcute de publicația ucraineană Economichna Pravda.
Din cele 25 de firme multinaționale austriece active la începutul războiului, 20 fac în continuare afaceri pe teritoriul rus. Majoritatea operează și pe teritoriul României.
Banii Rusiei nu au miros
În funcție de nivelul de implicare, publicația ucraineană stabilește mai multe paliere. Primul este cel al companiilor care continuă activitățile fără niciun fel de restricții. 12 din totalul de 228 de astfel de companii străine au acționariat majoritar austriac.
Este vorba despre:
- Agrana, implicată în industria alimentară. Deţine și în România o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău, precum şi o fabrică de amidon în Ţăndărei;
- AVL, industria auto. Are o filială și în România;
- Doka, industria construcțiilor. Are filiale și în București ori Cluj – Napoca, și birouri de vânzări în Constanța și Brașov;
- Egger, semifabricate din lemn. Are o fabrică și la Rădăuți;
- Fischer Sports, produce echipamente pentru sporturi de iarnă, mai precis echipamente pentru schi nordic, schi alpin și hochei pe gheață. Activează și în România, în București și Timișoara;
- Kotanyi, producător de condimente, prezent și în România;
- Kronospan, industria prelucrării lemnului. Operează în Sebeș și Brașov;
- LiSEC, industria sticlei, operează și în Brașov;
- Raiffeisen Bank International, are peste 500 de unități bancare pe teritoriul României;
- Russia Fachspedition Dr. Lassmann, logistică;
- Schoeller Bleckmann, inginerie;
- Wienerberger, producător materiale de construcții. Operează și în România.
Afaceri da, investiții – ba
O a doua categorie este a companiilor care își continuă activitățile, dar au anunțat că nu mai investesc în dezvoltare pe piața rusească. Austria este prezentă cu 7 din totalul de 160 de asemenea companii:
- Andritz AG, produce instalații, echipamente, sisteme și servicii pentru diverse industrii;
- Hertz, armături, cazane pe biomasă și pompe de căldură. Operează și în România;
- OMV, activ și în România;
- Palfinger AG, producător de sisteme hidraulice de ridicare, încărcare și manipulare, cunoscut în special pentru macarale. Activ și în România;
- Pottinger, utilaje agricole;
- Red Bull, producător de bîuturi energizante, prezent și în România;
- RHI Magnesita, furnizor de produse, sisteme si servicii refractare.
Activitate parțial redusă
Un număr de 171 companii multinaționale au decis să-și diminueze activitatea, fără a o suspenda integral.
De la începutul războiului din Ucraina, 830 de mari companii internaționale au încetat complet să lucreze și chiar s-au retras din Rusia.
La nivelul Uniunii Europene, Austria ocupă a patra poziție ca număr de firme ce operează în continuare în Rusia. Spre deosebire de cele din alte țări, cele mai multe companii austriece care finanțează indirect războiul Kremlinului activează și în România.
În cazul Uniunii Europene, cele mai multe firme mari ce nu s-au retras din Rusia sunt: 39 din din Germania (CLAAS, Siemens Healthineers, Bayer, Metro), 37 din Franța (Auchan, Bonduelle, Lacoste), 21 din Italia (Ariston, Benetton, UniCredit, Barilla, Campari), 9 din Olanda (Airbus, ING Bank), 8 din Grecia, 6 din Ungaria, 6 din Spania.
Printre țările din afara Europei cu firme active în Rusia regăsim SUA (25 de companii) și Japonia (23 de companii).