Austriecii de la FCC Environment România SRL, amendați cu peste două milioane de lei

Publicat: 03 sept. 2024, 13:42, de Autor: George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Austriecii de la FCC Environment România SRL, amendați cu peste două milioane de lei

Consiliul Concurenței a sancționat acționarii austrieci ai firmei FCC Environment România SRL cu o amendă în valoare de 2,045 milioane lei (410.000 euro), pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața serviciului de depozitare a deșeurilor solide industriale nepericuloase, care nu pot fi valorificate (nereciclabile).

FCC România SRL este operatorul depozitului de deșeuri din Arad și, în același timp, prestează și servicii de colectare, transport și comercializare a deșeurilor solide industriale nepericuloase.

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că în perioada 2019-2023, FCC Environment România a interzis accesul clienților săi – companii de producere/colectare, transport și comercializare a deșeurilor solide nepericuloase, la depozitul din Arad, pe care îl operează.

Astfel, FCC Environment România a impus condiții abuzive de acces la depozit, cu scopul de a elimina companiile concurente de pe piața serviciilor de producere/colectare, transport și comercializare a deșeurilor solide nepericuloase, piață pe care activează și FCC Environment România.

Investigația a fost declanșată în urma plângerii depuse de compania Georgia Recycling WMC SRL, client al depozitului de deșeuri din Arad.

Ca urmare a declanșării investigației, FCC Environment România SRL a implementat un program intern de conformare cu regulile de concurență Reamintim că în cadrul investigației declanșate pe piața serviciilor de colectare, transport și comercializare a deșeurilor nereciclabile au fost realizate inspecții la sediul FCC Environment România SRL.

Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București, fiind justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare.

CC precizează că Legea concurenței (nr. 21/1996) interzice folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe companii a unei poziții dominante pe piața românească.