Austriecii de la OMV au decis soarta gazului românesc din Marea Neagră

Publicat: 07 ian. 2025, 20:16, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
Austriecii de la OMV au decis soarta gazului românesc din Marea Neagră

OMV, gigantul austriac din domeniul energetic, a semnat un acord important cu Uniper, furnizorul german de energie, pentru a livra gaze naturale din proiectul Neptun Deep, aflat în Marea Neagră din 2027.

Acordul, care include o cantitate de 15 terawatt-oră (TWh) de gaze naturale, reprezintă un pas semnificativ pentru creșterea securității energetice a Europei, în contextul în care continentul caută alternative pentru a înlocui aprovizionarea cu gaze din Rusia, întreruptă din cauza conflictului din Ucraina, scrie Reuters.

Această înțelegere pe termen de cinci ani vine după ce, în luna decembrie 2024, Rusia a încetat livrările de gaze naturale prin Ucraina, iar Uniunea Europeană a început să își reducă treptat dependența de gazele rusești. Acordul semnat între OMV și Uniper constituie un moment important, fiind primul contract major care susține proiectul Neptun Deep, care a fost descoperit cu mai bine de un deceniu, dar care acum, în sfârșit, își va începe producția.

Proiectul Neptun Deep, aflat în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, are rezerve estimate de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale, ceea ce îl face unul dintre cele mai semnificative depozite de gaze naturale ale Uniunii Europene. Conform estimărilor, producția anuală a proiectului va atinge un vârf de aproximativ 8 bcm, timp de circa 10 ani, aproape dublând producția de gaze naturale a României.

Această livrare va reprezenta aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024, ceea ce subliniază importanța strategică a acestui proiect în diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei. România, care deține o participație de 20,7% în OMV Petrom (principalul operator al proiectului, deținut majoritar de OMV), se pregătește să devină cel mai mare producător de gaze naturale al Uniunii Europene și un exportator net de gaze pentru prima dată.

Proiectul Neptun Deep a fost aprobat în 2023 de OMV Petrom și Romgaz, ambele deținând fiecare câte 50% din proiect. Deși detaliile financiare ale acordului între OMV și Uniper nu au fost publicate, se știe că gazul din acest proiect va fi vândut separat de altele, dar potrivit legislației românești, statul român va avea un drept de preempțiune asupra gazelor extrase din acest proiect.

În plus, producătorii de gaz din Marea Neagră estimează un potențial semnificativ de descoperiri suplimentare în această zonă, România având în rezerva sa aproximativ 200 bcm de gaze, care ar putea contribui la diversificarea surselor de aprovizionare ale regiunii și la reducerea dependenței Europei de furnizorii tradiționali.