Automobilul electric premiat în 2023 drept cel mai bun SUV de familie din lume a obţinut un rezultat dezastruos la testele de siguranţă Euro NCAP (VIDEO)
Automobilul electric premiat în 2023 drept cel mai bun SUV de familie din lume a obţinut un rezultat dezastruos la testele de siguranţă Euro NCAP, respectiv numai trei stele din cinci la cea mai recentă sesiune de testare din acest an.
Premiatul Jeep Avenger – o surpriză neplăcută şi un punctaj mediocru
Noul Jeep Avenger, complet electric, a fost desemnat anul trecut cel mai bun SUV de familie în cadrul premiilor Women’s World Car of the Year (WWCOTY) 2023.
Un juriu format din 63 de membri WWCOTY din 45 de țări au ales Avenger înaintea altor 12 SUV-uri de familie. Juriul a apreciat modelul Avenger pentru “designul reușit și capacitatea off-road excelentă” și pentru că este “un angajament față de viitor pe care clienții îl vor aprecia”.
Săptămâna aceasta, însă, Euro NCAP a acordat un rating „mediocru” de trei stele în materie de siguranță pentru Jeep Avenger, conform noului protocol de testare care include noi cerințe pentru siguranță.
Protocolul Euro NCAP de testare a siguranței a fost actualizat pentru a include noi sisteme de detectare a prezenței copiilor, specificații în caz de scufundare a vehiculelor, tehnologii care detectează și previn un eventual impact cu motocicliști și alți utilizatori ai drumurilor.
Într-un comunicat de presă, Euro NCAP a descris rezultatul de trei stele pentru Jeep ca fiind „mediocru” pentru un vehicul axat pe transportul de familie, cu scoruri scăzute pentru categoriile de protecția a ocupanților copii și asistență pentru siguranță.
„Aceste rezultate ale testelor demonstrează o lipsă clară de ambiție pentru un producător care a demonstrat multă inovație în designul mașinilor sale și pentru o marcă care vizează direct segmentul familial”, a declarat secretarul general al Euro NCAP, Dr. Michiel van Ratingen.
„Există o concurență tot mai mare în industria auto, iar Stellantis (compania mamă a Jeep) a trebuit să ia mai multe măsuri pentru a asigura viitorul mărcilor sale. Dar siguranța nu ar trebui să fie domeniul în care un producător auto face economii. Euro NCAP va continua să evidențieze deficiențele din acest domeniu, în beneficiul cumpărătorilor europeni de automobile.”
Organizaţia Euro NCAP s-a declarat surprinsă de faptul că Avenger a oferit o protecție redusă a pieptului unui copil de 10 ani la testul de impact lateral și că nu este echipat cu o funcție de detectare a prezenței copilului.
Testele sale au constatat, de asemenea, că semnalul audio pentru avertizarea de coliziune frontală a fost ineficient, Jeep îmbunătățind avertizarea pe modelele de producție actuale și dezvoltând o soluție software pentru vehiculele existente după „insistența” Euro NCAP.
Euro NCAP, sau Programul European de Evaluare a Noilor Automobile, este o organizație non-profit care testează siguranța vehiculelor noi în Europa.
Euro NCAP efectuează o serie de teste de impact și de siguranță pe noile modele de mașini:
- un test de impact frontal, 50% din lățimea mașinii lovește o barieră deformabilă care se apropie cu o viteză de 50 km/h;
- un test de impact frontal, mașina lovește o barieră rigidă pe toată lățimea;
- un test de impact lateral, o barieră mobilă deformabilă lovește ușa șoferului;
- un test cu un stâlp, mașina testată este propulsată lateral într-un stâlp rigid.
De asemenea, sunt efectuate o serie de teste cu pietoni şi bicicliști.
Siguranța activă este testată pe baza echipamentului mașinii: scenarii de frânare de urgență automată, monitorizarea stării ocupanților (inclusiv reminder pentru centura de siguranță), tehnologii de menținere a benzii și de asistență la viteză.
La ultima sesiune de testare Euro NCAP, la care Jeep Avenger a obţinut trei stele, modelele Audi Q6 e-tron, Ford Explorer și Xpeng G6 au obţinut cinci stele.