Autoritățile sanitare norvegiene: Este prea devreme pentru a spune dacă vaccinul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge
Autoritățile sanitare din Norvegia au anunțat că este încă prea devreme pentru a spune dacă există o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca și cele trei cazuri de sângerare, cheaguri de sânge și niveluri scăzute de trombocite raportate.
Norvegia a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca săptămâna trecută, după ce trei lucrători din domeniul sănătății au avut „simptome neobișnuite” după ce au fost imunizați, iar unul dintre cei trei lucrători a murit, anunță agenția Reuters.
„Pe baza informațiilor pe care le avem acum, nu știm dacă există o legătură între simptomele raportate și vaccinul AstraZeneca”, a declarat Camilla Stoltenberg, șeful Institutului Norvegian de Sănătate Publică (FHI), în cadrul unei conferințe de presă.
FHI a analizat numărul de astfel de cazuri în populațiile vaccinate și nevaccinate pentru a face comparații.
Autoritățile așteaptă, de asemenea, concluziile Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), înainte de a decide dacă vor relua campania de vaccinare cu serul AstraZeneca.
EMA a declarat săptămâna aceasta că nu există niciun motiv pentru a nu recomanda în continuare imunizarea cu serul AstraZeneca, unul din cele patru vaccinuri pe care le-a aprobat.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile sale și recomandă administarea serului în continuare.
Citește și:
- Cât de sigur este în realitate vaccinul AstraZeneca. Studiu: 30 de persoane din 5 milioane vaccinate au făcut tromboze
- AstraZeneca reduce livrările de vaccinuri anti-Covid în UE
- Vaccinul AstraZeneca, suspendat în mai multe țări europene
- Zeci de mii de români și-au anulat programările pentru vaccin. AstraZeneca, folosit în continuare în România