Autoritățile vor să ia măsuri speciale pentru protecţia obiectivelor militare
Proiect de lege privind instituirea unor măsuri speciale pentru protecţia obiectivelor militare care deservesc activităţilor pentru securitatea naţională. Actul normativ a fost depus la Senat de către deputaţii PSD Alfred Simonis şi Mihai Weber.
Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, în jurul obiectivelor militare se va institui, în extravilan, pe o rază de 2.400 de metri, zone cu regim de protecţie specială.
Astfel, ar urma să fie stabilită, prin hotărâre a CSAT, obiectivele militare care deservesc activităţi pentru securitatea naţională în jurul cărora se va institui aceste zone cu regim de protecţie specială.
Cei doi deputaţi precizează în expunerea de motive a proiectului de lege că „se impune completarea cadrului normativ pentru a răspunde, în mod adecvat, necesităţilor de desfăşurare în siguranţă a activităţii specifice securităţii naţionale, respectiv menţinerii funcţionalităţii primare care a fost stabilită pentru aceste obiective”.
Propunerea legislativă urmăreşte consacrarea, la nivel de lege, a unui mecanism de protecţie a acestor obiective, prin:
– stabilirea, prin Hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a obiectivelor militare care deservesc activităţi pentru securitatea naţională în jurul cărora se instituie, în extravilan, pe o rază de 2.400 de metri, zone cu regim de protecţie specială;
– reglementarea expresă a activităţilor care nu se pot desfăşura în zonele cu regim de protecţie specială;
Iniţiatorii actului normativ precizează că nu va fi afectată funcţia de bază a terenurilor , care pot să fie terenuri cu destinaţie agricolă, forestieră sau aflate permanent sub ape. Aceasta înseamnă și faptul că propunerea legislativă nu implică un impact bugetar.
Ce înseamnă obiectiv militar
Proiectul de lege stabilește semnificațiile pe care le au termenii şi expresiile menționate în actul normativ:
a) obiectiv militar constituie imobilele şi instalaţiile, aflate în proprietatea/administrarea instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care deservesc activităţi pentru securitatea naţională, situate în extravilan sau în intravilan şi care fac parte din zonele cu regim de protecţie specială;
b) zonă cu regim de protecţie specială este zona cu caracter special instituită în jurul obiectivelor militare în care sunt interzise, în extravilan, activităţile prevăzute la art.3, pe o rază de 2.400 de metri de la perimetrul obiectivului militar, în vederea protejării activităţilor specifice desfăşurate în cadrul acestora;
c) emiţător radio – echipament sau parte componentă relevantă a acestuia, capabil să comunice prin intermediul emisiei undelor radio, care utilizează spectrul alocat radiocomunicaţiilor terestre/spaţiale. Pentru operare este necesară obţinerea unei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio”.
Mai trebuie precizat că în zonele cu regim de protecţie specială este interzisă „executarea oricăror construcţii, amenajări sau instalaţii supraterane, indiferent de regimul de înalţime, precum şi subterane, cu excepţia celor situate pe terenuri aflate în proprietatea/administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi numai dacă există avizul acestuia”.
Lista comună a obiectivelor militare în jurul cărora sunt stabilite zonele cu regim de protecţie specială se aprobă prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Zonele cu regim de protecţie specială preluate în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente acestora trebuie să fie publicate de către autorităţi pe site-ul propriu. De asemenea, trebuie precizate interdicţiile instituite.
Proiectul a fost depus la Senat, prim for sesizat, în timp ce Camera Deputaţilor este cea care are rol decizional.