Avalanșă de cancer pulmonar, constată celebrul prof. Zielinski

Publicat: 23 iun. 2024, 23:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Avalanșă de cancer pulmonar, constată celebrul prof. Zielinski
cancerul pulmonar prof. dr. Christoph Zielinski fumat

Este o avalașă  a cazurilor de cancer pulmonar, spune prof. univ. dr. Christoph Zielinski, director medical al Wiener Privatklinik. Specialistul  consideră că vârsta înaintată, poluarea și fumatul sunt factorii implicați în apariția cancerului, mai ales a cancerului pulmonar.

”În primul rând, este vorba de vârsta lor înaintată, pacienţii îmbătrânesc, iar cancerul este o boală a oamenilor în vârstă. În al doilea rând, poluarea are o contribuţie majoră la apariţia cancerului, în special a cancerului de plămâni. Dar şi fumatul”, explică prof.univ.dr.  Zielinski pentru News.ro.

Fumatul și cancerul pulmonar

Specialistul spune că acum se vede efectul, respectiv cancerul pulmonar, la persoanele care au început să fumeze în anii 70-80.

”Vedem acum efectul fumatului la cineva care a început să fumeze în anii ‘70 sau ‘80 şi acum dezvoltă cancer pulmonar. Este o avalanşă a bolii. Cancerul pulmonar este factorul determinant al cancerului asociat cu decesul în Europa Centrală şi de Sud-Est. E îngrozitor ce se întâmplă în Ungaria, de exemplu, care înregistrează una dintre cele mai mari rate de deces în Europa”, precizează prof. univ. dr. Zielinski.

Acesta spune că dintre pacienţii săi cu cancer pulmonar, o treime sunt nefumători, subliniind că  ”fumatul pasiv e o problemă majoră”.

În opinia acestuia, în țara noastră, mai frecvente sunt ”melanomul malign, ”ca urmare a expunerii la soare” și ”cancere metastatice, ca urmare a nevacinării contra infecției cu HPV (Human Papilloma Virus).

Acces limitat la medicamente

Prof. univ dr. Zielinski consideră că, în țara noastră, ”una dintre cele mai mari probleme este accesul la medicamente ”, care este limitat, comparativ cu Austria.

”Cred că una din cele mai mari probleme este accesul la medicamente, care este foarte ridicat în Austria şi limitat în România. Sunt decizii politice. Înregistrarea medicamentelor se face de către Agenţia Europeană a Medicamentului, care este în Amsterdam. Iar decizia privind compensarea se ia la nivel naţional. În Austria avem circa 100 de zile înainte de înregistrare şi până la efectuarea compensării. În unele ţări din Europa Centrală şi de Est ar putea fi vorba de până la 1.000 de zile, adică de zece ori mai mult şi înseamnă trei ani. Ştim că au fost medicamente pentru cancerul mamar care nu au fost compensate de la 8 la zece ani. Ceea ce este o problemă. Astea sunt decizii politice şi nu pot explica de ce se întâmplă aşa”, a subliniat directorul medical al Wiener Privatklinik.

Prof. univ dr. Christoph Zielinski este medic oncolog , coodonatorul WPK Central European Academy Cancer Center, din cadrul Spitalului Wiener Privatklinik.