Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin

Publicat: 23 ian. 2025, 12:06, de Cristian Dogaru, în Finanțe , ? cititori
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin
Carduri Revolut / Foto: observatornews.ro

Milioane de români au optat pentru soluția oferită de fintech-ul britanic din două motive: vizibilitate mai slabă pentru cerberii ANAF și cursul avantajos.

Treptat, Revolut s-a preschimbat în bancă. Mai întâi, am avut IBAN-uri din Lituania, apoi unele autohtone. Blocarea conturilor era inițial foarte greu de aplicat, apoi, după ce Revolut a fost autorizată ca bancă în Lituania, autoritățile locale ar fi trebuit să trimită solicitarea de blocare a conturilor acolo (mai multe etape birocratice care întârziau procesul). În acest moment, utilizatorii locali având IBAN-uri de România nu mai au nicio umbrelă de protecție în fața acțiunilor ANAF.

Cât de avantajoase mai sunt cotațiile valutare în aplicația Revolut?

De ceva vreme, nici cursul de schimb nu mai este atât de avantajos pe cât era odată. Revolut a introdus în timp limite mai reduse de schimb valutar fără costuri, iar în prezent, cei care au planul Standard (gratuit) pot face schimburi valutare în limita a 5.000 lei pe lună (aproximativ 1.000 euro), fără comisioane. Asta dacă schimbul se face în zilele săptămânii; în weekend se aplică totuși un comision de 1% din valoarea tranzacției. Cine dorea, de pildă, să cumpere euro joi la ora 10:50 găsea un curs de vânzare de 5,0115 lei/euro în aplicația Revolut (cursul BNR din ziua precedentă fusese 4,9768 lei/euro). Cu alte cuvinte, plătești cu 0,7% mai mult decât cursul oficial BNR dacă apelezi la aplicația Revolut. Și cu 1,7% mai mult dacă faci schimbul valutar în weekend.

Cum stau lucrurile la alte bănci?

CEC Bank: cotația de vânzare de euro pentru cei care fac conversia valutară în aplicația mobilă este de 4,9923 lei/euro. Pentru cei care cumpără la ghișeu, dar păstrează banii în cont, cotația la vânzare este de 5,0098 lei/euro, iar pentru cei care vor să plece cu euro în buzunar după ce cumpără de la casa de schimb a băncii, cotația este de 5,02 lei/euro.

La ING Bank există un curs standard și unul personalizat, cel din urmă pentru cei care încasează salariul în cont la bancă și care au dreptul să achiziționeze valută la un curs mai bun decât cel standard, în limita a 10.000 lei pe lună. Cotația de vânzare de euro pentru acest curs personalizat este de 5,0040 lei/euro. În ambele situații, cotația Revolut este bătută de băncile locale, în anumite circumstanțe.

Dar dacă comparăm Revolut cu Salt Bank?

Salt Bank, entitate bancară ce aparține Băncii Transilvania, s-a poziționat ca rivalul Revolut pe piață, de la care a preluat și o parte din modelul de business. Banca oferă un card multicurrency, în mai multe valute, cotații avantajoase, depozite la termen și promite că va lansa în curând și o secțiune de investiții în ETF-uri. La Salt Bank, cotația la vânzarea de euro este de 4,9845 lei/euro, cea mai avantajoasă dintre cele 3 expuse anterior (se aplică o primă față de cursul oficial de numai 0,15%).