Avem consumatori de droguri la 10 -12 ani, dar nu avem un centru pentru minorii dependenți
Nu avem un centru specializat în tratamentul minorilor consumatori de droguri – soluțiile fiind ori internarea la psihiatrie, ori așteptarea până împlinesc 18 ani – în condițiile în care în România ”a scăzut dramatic” vârsta de debut în consumul de droguri.
Sunt concluzii alarmante evidențiate de specialiști, expuse în comisia pentru drepturile omului din cadrul Senatului, citate de Agerpres.
”Pe lângă faptul că avem un număr din ce în ce mai mare de pacienţi pe acelaşi număr de locuri, care nu a mai crescut de cel puţin zece ani, nu avem niciun centru de tratament rezidenţial pentru dependenţii minori – deci în momentul de faţă, dacă avem un copil cu dependenţă de substanţe, nu avem cum să-l internăm decât, eventual, într-un spital de psihiatrie. Dar nu avem un centru de tratament specializat pentru persoanele minore, tot ce poţi să-i spui unui părinte care are un copil care este dependent este să aştepte ca acel copil să facă 18 ani sau să-l interneze la psihiatrie, unde va sta 7 zile, după care va fi externat fără vreo îmbunătăţire semnificativă”, a declarat Eugen Hriscu, terapeut la clinica ALIAT.
Managerul Spitalului ”Sf.Stelian”, Teodora Ciolompea, aduce în prim plan o realitate cumplită: „Am avut înştiinţări, informări, tineri care au început să utilizeze droguri de la 10-12 ani”.
La Spitalul ”Sf. Stelian” pot fi internați doar adulți, existând ”o lipsă în partea aceasta de acces la tratament pentru vârsta de 14-18 ani”, subliniază și managerul Ciolompea.
În prezent, în București, la spitalele ”Sf. Stelian” și ”Obregia” , sunt aproximativ 3.000 de pacienți care vin la tratament de substituție după ce au folosit droguri injectabile.
”Altfel este cazuistica acută, unde se tratează în principiu cam 2.000 de pacienţi pe an, dar numărul creşte din an în an şi, de asemenea, partea de tratament în ambulator, care este foarte importantă, spitalizarea este scurtă, durează maxim 10 zile, după care, după dezintoxicare urmează acest tratament în ambulator. Aici s-ar putea extinde mai mult, pentru că este nevoie, pentru că ei au nevoie şi de consiliere psihologică, şi de asistenţă socială”, a mai spus managerul Spitalului ”Sf. Stelian”.