”Avem nevoie de medicina de familie”, ”avem nevoie de medici de familie”, avertizează doi profesori universitari
Doi reputați profesori universitari fac o analiză și pun un diagnostic medicinei de familie și medicului de familie la ora actuală, în țara noastră.
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), consideră că ”avem nevoie de medicină de familie” și că medicul de familie este ”un pilon important al domeniului sănătății”.
”Prin cunoaşterea detaliată a istoricului medical al fiecărui pacient şi a contextului familial, medicii de familie pot oferi îngrijire personalizată şi continuă. Această relaţie de lungă durată şi înţelegerea profundă a nevoilor pacientului contribuie la creşterea calităţii asistenţei medicale şi la îmbunătăţirea rezultatelor clinice. Deci, da, avem nevoie de medicina de familie, avem nevoie de interes pentru ocuparea locurilor la rezidenţiat în medicina de familie”, spune prof.univ dr Cătălina Poiană.
În opinia președintelui CMMB, ”este necesară o mai mare recunoaştere a importanţei medicilor de familie în cadrul sistemului de sănătate ce trebuie realizată prin politici publice, precum şi o alocare corespunzătoare a resurselor, dar şi implementarea unor soluţii astfel încât să avem, uniformizat, pentru toate familiile din ţară, medici de familie”.
La rândul său, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), avertizează că, în prezent, ne confruntăm cu un periculos deficit de medici de familie. În România sunt aproximativ 15.000 de medici de familie, un număr total insuficient, deficit major înregistrându-se în multe județe, printre care Harghita, Covasna, Galați, Tulcea, inclusiv în municipiul București, semnalează prof. dr. Daniel Coriu.
Peste 48% din totalul medicilor de familie au vârste peste 61 de ani, ceea ce va adânci acest deficit.
”Asta înseamnă că, în următorul deceniu, vom avea o penurie de medici de familie, mai ales că doar 2-3% intră în sistem”, subliniază președintele CMR.