Avem trenuri noi, dar ce facem cu calea ferată? Ce facem cu gările?

Publicat: 07 apr. 2025, 07:53, de Rona David, în Puterea Tv , ? cititori
Avem trenuri noi, dar ce facem cu calea ferată? Ce facem cu gările?
Ce facem cu calea ferată?

Avem trenuri noi pe o infrastructură veche. Ce facem cu calea ferată? Avem unele gări care stau să cadă. Și în acest secol, sunt oameni care mai aruncă, după tren, cu pietre. Ministerul Transporturilor are unele proiecte în derulare, altele, pentru care nu există încă finanțare. Dar mergem înainte. Ionuț Săvoiu, secretar de Stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, invitat la Dialogurile Puterii, vorbește despre toate aceste lucruri și multe altele. Vom avea răspuns la întrebările pe care, poate, ni le punem.

 

Pentru infrastructură (calea ferată) avem proiectele care se derulează acum pentru modernizare. Asta înseamnă creșterea vitezei proiectate la 160 km/h pentru călători, electrificarea liniilor, introducerea sistemului de gestiune a traficului modern conform standardelor europene, deci practic impunem atingerea așazișilor parametri de interoperabilitate.

Europa finanțează astfel de proiecte cu scopul de a avea un transport verde, un transport unde consumul de combustibil posibil să scadă conform unor angajamente.

De asemenea dorim un transport feroviar în care toate țările din Europa să fie integrate practic și să poată să plece un tren din România cu aceeași viteză și să ajungă la Viena și mai departe. Ăsta este un obiectiv al Uniunii Europene asumat.

Toate investițiile care se fac se fac în această direcție astfel încât de la trecerea frontierei să nu simți că ai schimbat ceva când trenul circulă pe niște rute europene. Acum, bineînțeles, să avem grijă de ceea ce avem acasă.

În ceea ce privește marile întârzieri cu implementarea proiectelor, cauzele majore sunt cele pregătitoare care durează mult.

Am pierdut un ciclu de finanțare europeană în domeniul feroviar în perioada 2007-2014

Trebuie înțeles că orice proiect de investiții trebuie întâi de toate calculat, trebuie proiectat. Odată proiectat, trebuie și aprobat. Deci ai prima etapă de planificare, de proiectare, după care partea de avizare, care poate să dureze ani.

Am văzut proiecte care au stat și 10 ani în avizare

Acest lucru este cauzat de faptul că au în spate aprobări în funcție de valoarea investiției, până la hotărâre de guvern sunt multe etape intermediare, plus asigurarea finanțării, care este de asemenea importantă. Degeaba vrem noi să facem proiecte, dacă n-avem bani. Mă pun în pielea celor care dirijau acest sistem. În anii 90 ne învățau că trebuie să mai reducem numărul de kilometri de cale ferată că România are prea multă cale ferată. Eu cred că acea perioadă istorică a fost depășită.

Suntem într-o etapă în care avem 20.000 km de cale ferată, din care 10.000 km din calea ferată trebuie să o modernizăm la nivelul standardelor de operabilitate.

În ritmul acesta este o perioadă care nu se oprește niciodată. Practic, trebuie asigurată și mentenanța acestui sistem de transport feroviar. Trebuie și întreținut, pentru că lucrurile neîntreținute se degradează.

De fapt, acum, noi culegem roadele perioadei în care nu au fost fonduri suficiente pentru întreținerea sistemului feroviar și de aceea am ajuns în această depresiune, în care ne-am aflat până acum câțiva ani.

Eu cred că în principalele centre urbane ale României vom avea o nouă situație, iar acest lucru sigur se va întâmpla în perioada următoare, pentru că avem proiecte și contracte.