Averea românilor în 2020, de 2.400 miliarde de lei, formată în proporție de 75% din casele deținute de aceștia
Avuția netă a românilor era la finalul anului 2020 în creștere cu 6,1% față de anul anterior, arată Raportul asupra Stabilității Financiare publicat de BNR. Trei sferturi din avere e format din case și apartamente (active imobiliare) și doar un sfert din avere e reprezentat de active financiare. Activele imobiliare reprezintă 1.800 de miliarde de lei din total, iar activele financiare nete 600 de miliarde de lei. BNR precizează că în cadrul activelor imobiliare au fost incluse doar imobilele, iar activele financiare nete reprezintă diferenţa dintre activele financiare şi pasivele financiare.
Situația se datorează în mare măsură legislației care încurajează deținerea de active imobiliare mai degrabă decât investirea în activități productive, mai precizează raportul. Activele financiare reprezintă aproximativ 24% din total, spre deosebire de zona euro, unde acestea reprezintă aproximativ 45% din avuția populației, având un ritm de creștere de 8,8% pentru perioada analizată.
Acest decalaj arată pune în evidență capacitatea scăzută de a mobiliza capital intern și dependența de atragerea capitalului străin. În structură, dintre activele financiare, sectorul populației își manifestă predispoziția către instrumente sigure, de tipul numerarului și depozitelor (reprezintă circa 39% din total activelor financiare ale sectorului) fiind urmate de investiții de tipul pensiilor private.
Ritmul real de creștere a depozitelor și a numerarului (14% la decembrie 2020 a făcut ca acestea să ajungă la 30% din PIB, cea mai ridicată pondere din ultimii 14 ani.
Cu toate acestea, trebuie menționată polarizarea economisirii: doar 0,3% din depozite depășesc plafonul de garantare de 100 000 de euro, acestea reprezentând 22% din valoarea totală. Ponderea acestora a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, situându-se la maximul ultimilor 10 ani, semnalizând o creștere a inegalității și polarizarea averii populației.