Averea uriașă, dar secretă și discretă, a regelui Charles al III-lea
Pe 6 mai 2023, Charles al III-lea a fost încoronat ca și rege al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cât și al altor 14 state suverane.
Totodată, după încoronare a devinit și șeful Commonwealth-ului Națiunilor, format din 56 de state și șeful laic al Bisericii Anglicane al Angliei. Charles al III-lea are deja 74 de ani. Însă, trebuie precizat că istoria Marii Britanii, niciun rege nu a fost mai în vârstă în momentul încoronării sale.
O mulțime de posturi de televiziune din întreaga lume au despre această ceremonie, prezentând cu fast acest eveniment. Dar, deocamdată nicio televiziune nu a prezentat și fața mai puțin cunoscută a averii uriașe moștenite de regele Charles al III-lea. Practic, ca moștenitor al tronului reginei Elisabeta a II-a, regele Charles al III-lea moștenește o avere enormă de o valoare aproape imposibil de cuantificat. În mod normal și legal, el ar trebui să plătească impozit pe moștenire ca orice alt britanic. Cu toate acestea, Charles este scutit de impozitul pe moștenire în baza unui acord încheiat în 1993 cu guvernul condus atunci de John Major. O scurtă trecere în revistă a posesiunilor lui Charles al III-lea, sau mai degrabă al Imperiului Britanic, ne aduce în prim plan imaginea opulenței și averii impresionate a acestuia:
1.Proprietatea funciară. Prin moartea mamei sale, Charles a devenit cel mai mare proprietar de terenuri de pe glob, deoarece Coroana britanică deține o suprafață înregistrată de peste 2,5 miliarde de hectare în Australia, Noua Zeelandă, Irlanda de Nord, Canada, Marea Britanie și Insulele Malvine. Aceasta reprezintă mai mult de 1/6 din întreaga suprafață a pământului sau de 75 de ori din suprafața Germaniei.
2. Ducatele și proprietățile de la țară: Charles deține ducatele din Lancester și din Cornwall, care includ proprietățile în cele mai scumpe zone ale Londrei. În plus, el are în prezent peste 300 de reședințe, inclusiv castele și palate precum și Palatul Buckingham, Castelul Windsor, Palatul Kensington, Palatul St. James, Castelul Balmoral din Scoția și Sandringham din Norfolk.
3. Subsolul marin britanic: Coroana controlează aproape tot subsolul marin și jumătate din coasta maritimă din jurul Regatului Unit. Valoarea este estimată la peste 100 de miliarde de dolari americani.
4 Moștenirea Coroanei „The Crown Estate” (Moștenirea Coroanei) ea este una dintre cele mai mari grupuri imobiliare din lume. Aceasta gestionează proprietățile imobiliare și funciare ale familiei regale și transferă în fiecare an 25% din profiturile sale direct în visteria monarhului. Numai în 2020, compania a obținut un profit de 420 de milioane de euro. Familia regală a primit aproximativ 100 de milioane de euro, din această sumă.
5. Pietre prețioase. Coroana britanică deține cea mai mare colecție de bijuterii din lume. Bijuteriile Coroanei sunt formate din peste 140 de piese. Întreaga colecție este formată din 23.578 de pietre prețioase, printre care Cullinan I, cel mai mare diamant șlefuit din lume, cu o valoare estimată la aproximativ 440 de milioane de euro, și diamantul Koh-i-Noor, a cărui valoare este estimată la minim un miliard de euro.
Pentru a nu fi nevoită să își dezvăluie imensa avere privată, dar pentru a putea continua să o ascundă de public, regina Elisabeta a II-a a convins guvernul britanic să modifice în consecință un proiect de lege planificat. Acest artificiu a fost relatat de cotidianul „Sun” în februarie 2021, citând documente descoperite de „The Guardian”. Cam aceasta este zestrea moștenită de regele Charles al II-lea de la mama sa, regina Elisabeta a II-a. E mult? E puțin? Numai cetățenii Marii Britanii și Irlandei de Nord pot oarecum aprecia!