Avertismentul dr. Lucian Duță: „Nu există tratamente în spitale. Ne facem că tratăm bolnavii de Covid și de aceea mor pe capete în spitale”
Lucian Duță, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, avertizează că, în plin val patru, „nu există tratamente în spitale.” „Ne facem că tratăm bolnavii, de aceea mor pe capete”.
La ora actuală, spitalele sunt supraaglomerate, medicii nu mai fac față, secțiile ATI practic sunt blocate. „Dar ceea ce nu se spune, în realitate, este că putem să dublăm, să facem milioane de paturi de ATI, facem aceasta degeaba, atât timp cât nu tratăm acești bolnavi în mod eficient. Spun aceste lucruri în deplină cunoștință de cauză: nu avem tratamentele care la ora aceasta se folosesc peste tot în lume. Sunt trei paliere mari de atac a acestei boli: anticorpi monoclonari, care nu există în România; medicamentul tocilizumabum, un medicament foarte bun care nu este în România; palierul al treilea, arbidol, favipiravir”, semnalează Lucian Duță.
Acești anticoropi monoclonari au fost acreditați în SUA. Imediat, Germania și alte țările dezvoltate din Europa au tratat pacienții cu această terapie încă din primăvara acestui an. În România nu s-a făcut nimic.
În legătură cu tocilizumabum, terapie de linia a doua, Lucian Duță spune că acest medicament are un singur producător care este asaltat de cereri. Dar responsabilii din țările dezvoltate s-au preocupat încă din vară să se aprovizioneze, în timp ce la noi, aceștia aveau alte preocupări.
„Tocilizumabul nu este în România, pentru că astă-vară, în loc să ne ocupăm de aprovizionarea spitalelor măcar cu acest medicament, dacă nu și cu anticorpi monoclonari, așa cum au făcut alte țări, noi declaram că pandemia s-a terminat”, susține Lucian Duță.
Terapia de linia a treia constă în niște medicamente ieftine și ușor de procurat: arbidol, din spațiul ex-sovietic, favipiravir, pentru care Ministerul Sănătății evită să dea autorizația de punere pe piață. În Ungaria, de exemplu, s-au construit trei fabrici care produc favipiravir pentru tratarea pacienților.
Miniștrii sănătății s-au preocupat de privatizarea sistemului sanitar
Lucian Duță pune această situație dramatică din spitale pe seama miniștrilor sănătății care s-au ocupat în mod special de privatizarea sistemului de sănătate.
„Vă aduc aminte că, în luna iunie a.c., sistemul sanitar a fost privatizat cu efecte pe care le vor resimți pacienții peste o lună, adică vor trebui să plătească servicii medicale care până acum erau gratuite. Cu alte cuvinte au fost transferați bani publici către sistemul privat. Dacă te duci la sistemul privat, trebuie să scoți bani din buzunar. S-a tăiat accesul la servicii medicale gratuite. Să fim înțeleși, nu vorbim de serviciile medicale spitalicești, singurele care sunt în continuare gratuite. Mă refer la serviciile din ambulator, adică analizele pe care oamenii și le făceau gratuit până acum; la accesul la medicii din ambulator, care câteva zile pe lună era gratuit. Cu asta se ocupa Ministerul Sănătății în luna iunie: mureau de grija privaților și nouă ne spun că nu sunt bani pentru medicamente, când în realitate ei au transferat bani publici în sistemul privat, văduvind sistemul public de sănătate. Este de fapt o miniciună. S-au cheltuit bani în neștire pe lucruri fără importanță, care pot fi de linia a treia, a patra”, explică fostul președintele al CNAS.
Lucian Duță consideră că nu oxigenul este tratamentul. Acesta este un adjuvant. Tratamentul înseamnă anticorpi monoclonari care, dacă se dau în primele zile, pacienții scapă.
„La ora actuală ne facem că tratăm bolnavii. Cunosc spitale care tratează covid-ul cu oxacilină, medicament care nu este în schema de tratament. Medicii spun că atât au în spital”, spune Lucian Duță.