Avertisment ANPC referitor la produsele de post: Citiţi cu atenţie eticheta şi lista de ingrediente!
Pe măsură ce se apropie Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) le adresează consumatorilor câteva sfaturi esențiale pentru a se asigura că produsele pe care le achiziționează sunt autentice și sigure pentru consum.
Avertisment de la directorul ANPC
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a pus accentul pe necesitatea de a cumpăra alimente specifice postului doar din magazine autorizate, unde sunt respectate condițiile optime de depozitare și unde consumatorii au acces la informații clare despre produsele expuse.
Anghel a subliniat importanța verificării atente a etichetelor produselor de post, în special lista de ingrediente. Aceste produse ar trebui să fie realizate exclusiv din ingrediente de origine vegetală, cum ar fi proteinele de soia sau alte amestecuri vegetale, pentru a respecta specificațiile cerințelor religioase.
Consumatorii trebuie să fie atenți la ingredientele de pe etichete și să evite produsele ce conțin elemente de origine animală, cum ar fi lapte praf, zer praf sau pudră de ou, chiar dacă etichetele includ termenul „de post”.
De asemenea, directorul ANPC a avertizat că, în timpul controalelor anterioare, inspectorii au descoperit nereguli la anumite produse etichetate ca fiind de post. Unele dintre acestea aveau ingrediente care contraveneau specificațiilor alimentelor de post.
„Pe data de 15 noiembrie începe Postul Naşterii Domnului, cunoscut şi ca Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie și pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în acest post să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să achiziţionaţi aceste produse alimentare numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs”, a arătat Paul Anghel, duminică, într-o postare pe Facebook.
Exemplele includ produse precum cozonaci ambalați, care conțineau ouă, în ciuda mențiunii „produs de post”, sau „maioneză vegetală” care, prin definiție, conține gălbenuș și, astfel, nu poate fi considerată de post. De asemenea, ANPC a semnalat că anumite preparate, cum ar fi pizza de post, erau etichetate incorect, având ingrediente pe bază de uleiuri vegetale și cazeină, o proteină din lapte, inducând în eroare cumpărătorii cu privire la natura produsului.
O altă neregulă frecventă semnalată de ANPC constă în utilizarea denumirilor consacrate ale preparatelor din carne, la care se adaugă termenul „vegetal”, cum ar fi șnițel vegetal, parizer vegetal sau cremwurști vegetali. Aceasta poate crea confuzie, în special când produsele nu respectă criteriile stricte pentru a fi considerate de post.
O atenție specială ar trebui acordată și altor afirmații de pe etichete, precum „fără colesterol” sau „0% colesterol”, pe ambalaje destinate produselor de post, deși această caracteristică este specifică tuturor alimentelor vegetale și nu reprezintă o calitate suplimentară.
ANPC a observat și expunerea produselor de post pe aceleași rafturi cu alimentele obișnuite, care conțin ingrediente lactate sau de origine animală. Acest lucru poate duce la confuzie, deoarece produsele de post nu sunt clar separate, iar etichetele lor nu indică întotdeauna în mod corespunzător compoziția. De exemplu, produsul „crutoane cu ierburi aromate” era prezentat ca idee de post, deși conținea zer praf și praf de iaurt, ambele, ingrediente de origine animală.