Avertisment: Crește numărul tinerilor diagnosticați cu cancer colorectal și al pielii
Numărul cancerelor detectate la tineri (25-29 de ani) nu a fost niciodată atât de mare. Este rezultatul evidențiat de un vast studiu american realizat la Universitatea din Washington. Potrivit acestui studiu cancerele colorectale și ale pielii sunt cele mai frecvente.
Numărul cancerelor diagnosticate la tineri cu vârste între 25 și 29 de ani a crescut cu aproximativ 22% în 30 de ani, precizează acest studiu realizat în mai multe țări din America și Uniunea Europeană. Studiul arată în special o creștere a cancerelor colonului și pielii, dar și a cancerelor stomacului, pancreasului, ficatului și tiroidei.
În cazul persoanelor cu vârste între 15 și 39 de ani, cancerul colonului înregistrează o creștere de 70%. În schimb, la nivel global, cancerele pulmonar și al uterului au scăzut.
Alimentația și sedentarismul
În general, în țările occidentale, numărul cancerelor la tineri este în creștere, fenomen ce are multiple explicații. Unele cancere sunt ereditare. Pe de altă parte, la originea multor cancere sunt alimentația dezechilibrată, stilul de viață nesănătos și anumiți factori de mediu. Acești factori joacă un rol major în creșterea cancerelor detectate la persoane din categoria de vârstă 25 – 29 de ani.
Medicii avertizează că aceste cancere sunt legate în mod direct de obezitate, care este o problemă majoră la copii, și de lipsa activității fizice.
Autorii studiului subliniază că atunci când o persoană tânără, în plină forță, se plânge de durere insistentă, medicii au tendința de a neglija acest simptom. Ei nu iau în calcul chiar posibilitatea de a fi un cancer. Totuși, tumorile apar și la tineri. Este o realitate și încă una din ce în ce mai frecventă.
Deși s-a crezut că în faze incipiente cancerul colorectal este asimptomatic, totuși s-au descoperit patru simptome care impun consultarea de urgență a medicului. Aceste simptome sunt: dureri abdominale, sângerări anale, diaree, anemie prin deficit de fier.