Avertisment: Creșterea numărului de cazuri umane de gripă aviară în China, în acest an, este îngrijorătoare
În ultimele săptămâni, în China, au fost raportate cinci persoane infectate cu tulpina H5N6 de gripă aviară. Dacă patru cazuri au confirmat că au fost în contact cu păsări de curte, despre al cincilea nu se știe cum s-a infectat. Toate persoanele s-au infectat în luna decembrie, transmite The Jerusalem Post.
Informația vine de la Centrul pentru Protecția Sănătății (CHP) al Departamentului de sănătate din Hong Kong. Doi dintre pacienți au decedat.
Pornind de la aceste informații, The Jerusalem Post oferă opiniile mai multor specialiști din care rezultă îngrijorarea acestora în legătură cu o posibilă tulpină care, în anumite condiții, ar putea deveni mai infecțioasă și mai periculoasă pentru oameni.
OMS: Amenințarea zoonotică
În legătură cu cele cinci cazuri de gripă aviară la om, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat că toate au avut un istoric de expunere la păsări de curte înainte de infectare și că niciunul dintre membrii familiilor lor nu au dezvoltat simptome. De asemenea, că nu au fost găsite legături epidemiologice între cele cinci cazuri. Potrivit OMS, ”amenințarea zoonotică” rămâne ridicată din cauza răspândirii virusurilor printre păsări.
The Jerusalem Post mai transmite că, între 7 și 13 ianuarie, în China, au fost raportate alte patru cazuri de infecții umane cu tulpina H9N2 de gripă aviară. Cele patru persoane au fost în contact cu păsări de curte, au prezentat forme ușoare și și-au revenit. La aceste cazuri se adaugă alte 24 cu tulpina H9N2, raportate de China în 2021.
Opiniile experților
Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, în ultimele săptămâni, au fost raportate mai mult focare de gripă aviară în Europa, Africa și Asia. Organizația a cerut supravegherea focarelor, în condițiile în care, din luna iulie anul trecut, virusul a fost raportat de peste 40 de țări
Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam, a declarat pentru Reuters, citat de The Jerusalem Post: ”Creșterea numărului de cazuri umane în China în acest an este îngrijorătoare. Este un virus care provoacă o mortalitate ridicată”.
Directorul Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), Monique Eloit, subliniind ”variabilitatea genetică fără precedent a subtipurilor”, a făcut următoarea declarație pentru Reuters, ciată de The Jerusalem Post: ”De data aceasta situația este mai dificilă și mai riscantă pentru că vedem că apar mai multe variante, care sunt mai greu de urmărit”.
Directorul general al OIE a mai spus că ”riscul este ca acesta să sufere mutații sau să se amestece cu un virus gripal uman care poate fi transmis între oameni, căpătând brusc o nouă dimensiune”.
Institutul Federal de Cercetare pentru Sănătatea Animalelor din Germania, Institutul ”Friederich Loeffler a declarat pentru DPA că Europa se confruntă cu ”cea mai puternică epidemie de gripă aviară”.