Avertisment crunt ANM: Secetă pedologică extremă, fiecare picătură de apă va conta
Fermierii nu vor scăpa de secetă nici în 2023, după cel mai secetos an agricol 2021-2022 din istoria măsurătorilor meteorologice.
Șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, vorbește de secetă pedologică extremă, mai ales în Dobrogea, Bărăgan și sudul Moldovei, în contextul în care precipitațiile au fost sub mediile climatologice lunare, în anul agricol curent început la 1 septembrie 2022, potrivit România Tv.
„Trebuie să pornim de la analiza stadiului actual în ceea ce priveşte rezerva de apă din sol pentru că la acel moment discutam în continuare de secetă pedologică extremă, puternică şi moderată în partea de sud-est a ţării, mai exact în Dobrogea, în Bărăgan, în sudul Moldovei, acolo unde cantităţile de precipitaţii de la începutul noului an agricol curent, 1 septembrie 2022 şi până în prezent, au fost unele sub mediile climatologice lunare”, a declarat Elena Mateescu.
Ea a mai precizat că a fost înregistrată o aprovizionare satisfăcătoare pe profilul 0 – 100 centimetri în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, în centrul Transilvaniei, dar și în Moldova.
Directorul ANM spune că în noul an agricol va fi importantă fiecare picătură de apă din sol, mai ales în campania de primăvară.
„Până la 31 martie, când fermierii ştiu că această dată coincide cu încheierea stagiului de acumulare a apei în sol, fiecare picătură de apă, indiferent că va fi lichidă sau solidă din stratul protector de zăpadă va conta foarte mult în ceea ce priveşte evoluţia culturilor în primăvară, a celor înfiinţate în toamnă, dar mai ales campania din primăvara 2023”, a afirmat Elena Mateescu.
Citeste si Fermierii din România dețin în proprietate circa 40% din terenul agricol