Avertisment dur din Italia: „Un scrutin anulat este fără precedent în rândul celor 27 de state UE”
Anularea alegerilor prezidențiale de la noi a surprins întreaga lume, iar un articol recent publicat în presa italiană ar trebui să dea de gândit întregii clase politice de la noi.
„Presupusul «atac» împotriva alegerilor într-un stat membru al UE și NATO este un alt semnal de alarmă pentru Bruxelles”
Publicația italiană ispionline.it a publicat recent un articol extrem de interesant sub titlul „România: între dezinformare și interferență”, care avertizează că „anularea alegerilor prezidențiale din România riscă să discrediteze procesul democratic, dar pentru Europa și monitorizarea platformelor sociale este un caz de testare”( https://www.ispionline.it/it/
„Deschiderea către Occident nu a rezolvat problemele interne ale țării”
Publicația italiană trage și un semnal de alarmă. „Ceea ce complică lucrurile este contextul în care a avut loc votul, pe care mulți din România l-au văzut ca pe un referendum între Est și Vest. Deschiderea către Occident nu a rezolvat însă problemele interne ale țării”. Totodată se semnalează faptul că „România deține recordul european pentru cetățenii expuși riscului de sărăcie, în timp ce inflația erodează puterea de cumpărare a familiilor”. „O situație care a alimentat nemulțumirea față de clasa politică românească, deschizând calea mesajului suveranist al lui Georgescu care se definește drept „victima” unei conspirații a elitei politice pentru a-l ține departe de putere, comparând povestea sa cu cea a lui Donald Trump. Contestatara, Elena Lasconi, a denunţat şi ea decizia instanţei, precizând că democraţia românească a fost „călcată în picioare de stat”.
„Criza politică din România este cea mai mare provocare de la intrarea României, în 2007, în Uniunea Europeană”
În schimb, publicația italiană are un avertisment clar pentru clasa politică de la noi: „Criza politică în curs de desfășurare în România este cu siguranță cea mai mare provocare cu care s-a confruntat țara de la intrarea sa în Europa în 2007: în joc este încrederea alegătorilor români în procesul democratic. Tot din acest motiv, în timp ce Moscova se declară străină de fapte și a negat că a intervenit în vot, Comisia Europeană a evitat să comenteze această problemă. „Executivul UE îi lasă pe cetățenii români să-și decidă soarta și sprijină alegeri libere și corecte”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, care nu a anunțat vreo anchetă și nici nu a făcut alte declarații în acest sens”. Totodată, se menționează că „deciziile judiciare și alegerile naționale sunt de competența exclusivă a statelor membre, dar un scrutin anulat este fără precedent în rândul celor 27”.