Avertisment! Medicii susțin că începe „sezonul atacului de cord”!
Meteorologii anunță un val de aer polar în toată țara: temperaturi scăzute, zăpadă și chiar polei. Medicii avertizează că iarna este ”sezonul atacului de cord”.
Trebuie reținut că frigul, ca și canicula, reprezintă un factor de stres major pentru organism, mai ales în cazul persoanelor vârstnice și/sau cu afecțiuni cardiace.
Medicul Tudor Ciuhodaru, medic de medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie ”N. Oblu” din Iași, avertizează că iarna crește riscul de infarct.
Numeroase studii indică faptul că riscul de infarct miocardic crește chiar cu 2% la scăderea cu fiecare grad Celsius a temperaturii exterioare, sub zero grade.
Cei mai expuși sunt bărbații cu vârste între 40 și 50 de ani care, în general, sunt sedentari și care se aventurează în efectuarea unor activități fizice care necesită efort fizic, în frig, umiditate și viscol.
Pe acest fond, au loc constricția vaselor de sânge, creșterea tensiunii arteriale și modificări ale circulației sângelui. Inima este suprasolicitată, crește frecvență bătăilor inimii și riscul formării de cheaguri de sânge, ceea ce poate duce la infarct sau accident vascular cerebral.
Persoanelor suferinde de boli cardiace li se recomandă să țină legătura cu medicul curant pentru o eventuală adaptare a tratamentului în cazul în care constată modificări.
Pentru preventia afecțiunilor determinate sau agravate de frig si umezeală, medicul Tudor Ciuhodaru recomandă:
– evitarea stresului termic (îmbrăcăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale și nocturne când este foarte frig);
– evitarea aglomerațiilor și respectarea regulilor de igienă: utilizarea batistei de unică folosință atunci când tușim sau strănutăm, și spălatul pe mâini;
– evitarea automedicatiei; orice medicament trebuie luat doar la recomandarea medicilor sau farmaciștilor.
– evitarea băuturilor alcoolice și înlocuirea lor cu ceaiul cu miere și lămâie.