Avertisment: Modificările aduse Legii drepturilor de autor lasă producătorii de muzică fără sumele nerevendicate
Uniunea Producătorilor de Fonograme din România – Asociaţia pentru drepturi conexe (UPFR) atrage atenţia că modificările aduse Legii drepturilor de autor şi conexe, în forma actuală promovată la nivel parlamentar, „ar urma să lase producătorii de muzică, artiştii şi autorii fără sumele nerevendicate provenite din drepturile de autor şi conexe, acestea urmând să ajungă la bugetul de stat”.
„Uniunea Producătorilor de Fonograme din România – Asociaţia pentru drepturi conexe (UPFR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificările aduse Legii drepturilor de autor şi conexe. UPFR atrage atenţia asupra faptului că, în forma actuală promovată la nivel parlamentar, proiectul ar urma să lase producătorii de muzică, artiştii şi autorii fără sumele nerevendicate provenite din drepturile de autor şi conexe, acestea urmând să ajungă la bugetul de stat, mai exact la Fondul Naţional Cultural, un mecanism greu accesibil acestora. Dincolo de faptul că vine în contradicţie cu principiile directivelor europene pe acest subiect, această măsură ar descuraja industria muzicală din România, deja greu încercată din cauza contextului pandemic”, se arată într-un comunicat de presă.
UPFR precizează că înţelege pe deplin necesitatea transpunerii, în regim de urgenţă, în legislaţia naţională a Directivei UE 2019/790 şi a Directivei UE 2019/789, care au ca obiect principal modernizarea reglementărilor UE cu privire la drepturile de autor şi crearea unui cadru legislativ care să permită consumatorilor şi creatorilor de conţinut să profite la maximum de beneficiile erei digitale. „Cu toate acestea, mai multe amendamente aduse legii în Senatul României vin în contradicţie cu scopul acestor directive şi al practicii internaţionale. Mai exact, se propune diminuarea rolului Organismelor de Gestiune Colectivă – structuri private, create conform legii, care au scopul de a reprezenta în mod transparent şi corect interesele titularilor de drepturi, fie că sunt producători, autori sau artişti”, se mai arată în comunicat.
Ar fi trebuit ca părţile implicate să fi fost consultate
Potrivit sursei citate, artiştii şi casele de producţie au depus şi continuă să depună eforturi considerabile pentru continuarea activităţii în contextul pandemic naţional, iar o astfel de măsură ar duce la descurajarea procesului creativ. „UPFR consideră că statul român ar trebui să găsească soluţii pentru a ajuta domeniul creaţiei muzicale şi nu de a pune piedici în activitatea celor care lucrează în acest sector, aşa cum se întâmplă în acest moment prin propunerile promovate în Parlamentul României„, afirmă reprezentanţii UPRF.
Organismele de Gestiune Colectivă (OGC) funcţionează conform Legii 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, afişând sumele colectate şi repartizate trimestrial pe website-ul lor. De asemenea, OGC-urile publică anual prin documente extrem de detaliate toate informaţiile necesare cu privire la activitatea lor, inclusiv sumele care nu au fost repartizate din lipsă de informaţii. Aceste sume nerevendicate provin, de cele mai multe ori, de la radiodifuzori (radio şi TV) din ţară, care, chiar dacă difuzează muzică, nu transmit toate informaţiile necesare organismelor care îi reprezintă pe titulari, deşi utilizează conţinutul acestora, iar atunci când o fac, în cele mai multe dintre cazuri, aceste informaţii sunt incomplete şi nu pot fi identificate corect.
„Înainte de luarea unor astfel de măsuri, ar fi trebuit ca părţile implicate să fi fost consultate pentru găsirea unor soluţii care deja se aplică în multe state europene, precum Anglia, Franţa, Germania, Spania, Austria, Suedia, Grecia şi alte ţări, şi anume implementarea unor sisteme de monitorizare performante şi transparente. UPFR are deja experienţă în acest domeniu, investind în astfel de servicii pentru 31 de posturi radio şi TV. Totuşi, pentru ca numărul acestora să crească şi pentru a avea o acoperire la nivel naţional şi mai ales pentru ca sumele nerevendicate să fie corect repartizate către cei a căror muzică a fost folosită, ar fi nevoie ca şi radiodifuzorii să se alăture acestor demersuri, la fel ca în ţările amintite mai sus (…) Ne exprimăm încrederea că orice modificare legislativă adusă de Parlamentul României va fi făcută în urma unui dialog constructiv cu toate părţile interesate, inclusiv cu Organismele de Gestiune Colectivă”, a declarat Mihaela Alexandrina Scrioşteanu, director executiv UPFR, citată în comunicat.