Avertisment: o zonă sigură din România va deveni seismică!

Publicat: 18 nov. 2024, 21:03, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Avertisment: o zonă sigură din România va deveni seismică!
Dobrogea va deveni zonă seismică

O descoperire recentă sugerează că în Dobrogea ar putea avea loc cutremure locale, deși regiunea era considerată stabilă din punct de vedere tectonic. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de 18 cercetători români și publicat în revista EGUsphere.

Studiul a fost realizat cu ocazia lucrărilor de reabilitare a Stadionului Municipal Mangalia și a cercetărilor arheologice asociate. În timpul acestora, cercetătorii au identificat sedimente marine și un strat arheologic datând din perioada otomană. Pe parcursul a doi ani de cercetări, echipa a ajuns la concluzia că în urmă cu aproximativ 200-300 de ani zona respectivă a experimentat o coborâre sub nivelul mării. Astfel a fost posibilă acumularea sedimentelor marine, cu o grosime de până la patru metri. Această scufundare a fost urmată de o ridicare a terenului, până la un nivel de aproximativ zece metri deasupra mării, unde se află în prezent.

Cercetătorii au investigat și posibilitatea ca aceste sedimente să fi fost depuse de activități umane sau de un tsunami, însă au concluzionat că doar ipoteza unei mișcări tectonice ar fi credibilă.

Astfel, studiul sugerează că în Dobrogea au avut loc recent mișcări tectonice verticale de amploare mare, contrar ideii că această regiune ar fi una stabilă din punct de vedere seismic. Această stabilitate tectonică este un factor favorabil pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură semnificative, cum ar fi centrala nucleară de la Cernavodă.

De asemenea, concluziile cercetării modifică perspectivele asupra evoluției schimbărilor nivelului Mării Negre și asupra modului în care au evoluat cetățile grecești antice de pe țărmul mării, explică dr. Virgil Drăgușin, coordonatorul echipei și cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviță al Academiei Române, într-un interviu acordat pentru „Dobrogea Live”.

Cum au ajuns aceste sedimente la o înălțime de aproape zece metri deasupra mării? Zona cercetată a coborât sub nivelul mării, probabil din cauza unei mișcări tectonice, iar această scufundare a fost umplută cu nămoluri și nisipuri. Locuitorii vechiului sat Mangalia au depozitat în această zonă diverse resturi, cum ar fi oase de animale, cochilii de midii, fragmente de vase, țiglă, cuie, lemn ars și bălegar. Ulterior, terenul a cunoscut o ridicare verticală semnificativă. Nu știm dacă aceste mișcări de coborâre și ridicare s-au produs într-o zi, câteva luni sau câțiva ani, dar cert este că ele au avut loc între 1670 și 1878, conform datării cu radiocarbon a resturilor vegetale și osoase și analizei materialului arheologic”, a adăugat dr. Virgil Drăgușin.