Avertisment pentru cei care folosesc carduri de cumpărături. Riscă să fie executați silit
Românii au început să folosească tot mai mult cardurile de cumpărături, atunci când vor să facă achiziții pe care nu și le permit. Specialiștii spun, însă, că se supun unui risc de care nu sunt conștienți. Dacă nu respectă condițiile impuse de rata emitentă, au șanse mari chiar să ajungă la executare silită.
Riscul utilizării cardurilor de credit
Românii caută modalități de a face achiziții atunci când nu dispun de banii necesari, iar cele mai la îndemâna sunt cardurile de cumpărături. Reprezintă o cale ușoară de a intra în posesia sumelor de care au nevoie, dar nu se gândesc cât de greu este să le și înapoieze.
Specialiștii spun că acestea ar trebui folosite doar în cazuri absolut necesare și nu atunci când vrem să cumpărăm produse ce se devalorizează. Cel mai bun exemplu ar fi telefonul mobil sau televizorul, care pierd din valoare atunci când apare un model mai nou.
Oamenii din domeniu spun să ne informăm bine înainte de a aplica pentru un card de acest fel și, mai ales, înainte de a-l utiliza. Dacă nu plătim la timp rata lunară, pe care banca o stabilește, riscăm să ne confruntăm cu dobânzi colosale, care cresc pe măsură ce nu respectăm regulile.
Orice zi de întârziere înseamnă dobândă mai mare. Dacă această situație se repetă și ne descurcăm tot mai greu din punct de vedere financiar, ajungem în situația de a nu mai putea achita rata, ceea ce înseamnă, automat, executarea silită.
Limita cardului ar trebui redusă când este posibil, pentru a evita tentația de a cheltui bani pe care nu îi deținem. Neplata acestor credite poate duce la executarea silită, în special în cazul celor cărora doresc să acceseze un credit imobiliar, unde situația ese și mai complicată.
Tendința oamenilor de a apela tot mai mult la împrumuturi, inclusiv cardurile de cumpărături, l-a surprins chiar și pe guvernatorul BNR. Mugur Isărescu a declarat că acest fenomen ia amploare pe zi ce trece, deși dobânzile au explodat în ultima perioadă.
„Crește vertiginos creditul de consum. Realizăm că această creștere a creditelor de consum s-a făcut chiar în condițiile unor dobânzi înalte.”, a spus Mugur Isărescu.
Conform BNR, valoarea creditelor de consum în luna martie a ajuns la 70 de miliarde de lei, în creștere cu 8% față de anul trecut. Oamenii au tot mai multă încredere în bănci, dar puțini dintre ei sunt cu adevărat informați despre riscurile unui împrumut.